De ce sunt tancurile Leopard 2 atât de puternice în comparație cu alte tancuri occidentale?
În urma unor săptămâni de presiuni politice tot mai mari din interiorul și din afara țării, Germania a acceptat să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, un posibil punct de cotitură pentru această țară aflată în luptă cu Rusia, o luptă istovitoare și îndelungată.
De ce vrea Ucraina tancuri Leopard 2?
Germania va furniza Kievului 14 tancuri Leopard 2 și muniția aferentă din stocurile sale naționale, precum și pregătirea necesară pentru operarea acestora pe câmpul de luptă. De asemenea, va permite exportul acestor tancuri de producție germană de către alte țări occidentale care doresc să se alăture coaliției internaționale.
„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a sprijini Ucraina în cea mai bună măsură posibilă”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un comunicat.
Dar ce anume face ca tancurile Leopard 2 să fie atât de importante?
Leopardurile sunt dezvoltate de Krauss-Maffei Wegmann (KMW), o companie de apărare cu sediul la Munchen, și sunt folosite de mai multe țări europene, printre care Polonia, Spania, Grecia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Elveția, precum și de altele precum Canada și Turcia.
Potrivit KMW, există patru modele de Leopard 2: A4, A5, A6 și ultima apariție, A7+, pe care compania îl descrie ca fiind „cel mai avansat tanc de luptă principal din lume”.
Decizia Germaniei va implica versiunea A6, care are o viteză maximă de 70 km/h, o autonomie de 450 de kilometri, un tun cu țeavă lisă de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm.
Leopardul este „destul de puternic în ceea ce privește puterea de foc. Astfel, poate trage pe o rază destul de mare de acțiune cu diferite tipuri de muniție pe care, practic, le poți modela spre țintă, deci ceea ce vrei să lovești, poți alege diferite tipuri de muniție pentru asta”, a declarat pentru Euronews Dr. Christian Mölling, șeful Centrului pentru Securitate și Apărare din cadrul Consiliului German pentru Relații Externe (DGAP).
De ce sunt atât de puternice
„Are un blindaj foarte avansat, ceea ce este important și pentru echipajele tancurilor. Dacă nu trebuie să te temi că orice împușcătură care te lovește înseamnă că, practic, vei arde în flăcări, este ceva care te ajută psihologic.”
„Iar al treilea punct este manevra”, a adăugat Mölling. „Este un vehicul destul de rapid. Așa că acest lucru îți oferă, de asemenea, un anumit avantaj tactic în a intra și a ieși destul de repede, dar și în a traversa distanțe într-un interval destul de scurt.”
Din punct de vedere logistic, Leopards prezintă un avantaj cheie față de M1 Abrams american și Challenger 2 britanic: stocuri mai mari.
„Sunt piese de schimb, sunt reparații, întreținere și revizii care trebuie făcute. Și acolo rezerva de Leopard este mult mai mare”, a declarat Mölling.
„Chiar și prin simpla canibalizare a tuturor tancurilor, poți câștiga piese de schimb. Astfel, volumul de opțiuni pe care îl ai pentru a le opera este mult mai ușor. Este mult, mult mai mare”.
Ucraina vrea 300 de tancuri
Ucraina estimează că are nevoie de 300 de tancuri occidentale pentru a lansa o contraofensivă care poate împinge Rusia înapoi la liniile de dinainte de război.
KMW spune că a livrat până acum 3.500 de unități Leopard în întreaga lume, dar țările occidentale vor să se asigure că propriile capacități militare nu sunt slăbite de continuarea livrărilor către Kiev.
Cele mai vechi modele de Leopard sunt cele mai susceptibile de a fi trimise la Kiev, în timp ce guvernele europene se străduiesc să modernizeze tancurile rămase sau să cumpere cea mai recentă versiune disponibilă, a declarat Mölling.
„Va trebui să luați o decizie foarte rapidă privind reîncărcarea. În același timp, va trebui să decideți ce tip de tancuri credeți că fac o diferență militară importantă în viitor, ceea ce este, de asemenea, mai complicat de războiul din Ucraina”, a adăugat el.
„Sustenabilitatea logistică într-un război major este o bătaie de cap și poate fi un coșmar, chiar și pentru forțele combatante, pentru că rămân fără acel echipament dacă logistica nu funcționează.”