07 mai 2023 | 15:02

De ce sunt atrase insectele de lumina becului din casa ta. Explicația fenomenului

ACTUALITATE
De ce sunt atrase insectele de lumina becului din casa ta. Explicația fenomenului

În sezonul cald, multe insecte aleg să să-şi facă loc în locuința ta, iar de cele mai multe ori sunt atrase de lumina becului. De aceea, este important să știți de ce acești mici vizitatori preferă luminile puternice.

De ce sunt atrase insectele de lumina becului din casa ta

Dacă nu știați, insectele sunt atrase de lumina albă sau albăstruie. În schimb, lumina de culoare galbenă, roz, portocalie nu le captează atenția atât de mult. Mai ales vara, când este cald, insectele zboară glonț către becurile cu led din casă. Dar de ce se întâmplă acest lucru, de fapt?

Oamenii de știință și-au dat seama de ce insectele zburătoare sunt atât de dornice de lumină. Un studiu recent efectuat la Colegiului Imperial din Londra contestă mitul conform cărora „insectele sunt atrase de lumina artificială pentru că o confundă cu lumina naturală”. Biologii au constatat că acest comportament al insectelor ar putea fi rezultatul constant al interferenței cu lumina artificială, notează ubergizmo.com. 

De fapt, funcția lor cerebrală este cea care lucrează. În loc să zboare direct către lumina puternică, insectele sunt atrase spre ea din direcția opusă, zburând spre lumina becului mai degrabă cu spatele decât cu capul. Acest comportament poate face ca aceste mici viețuitoare să rămână prinse în frenezie, atunci când se ciocnesc de lumini artificiale.

„Rezultatele noastre sugerează că luminile artificiale ar putea doar să atragă insectele care trec, mai degrabă decât să le atragă direct de la distanță”, au scris în lucrare autorul principal Samuel Fabian, cercetător asociat postdoctoral la Imperial College London.

De ce sunt atrase de lumina insectele

Cum încearcă insectele să mențină lumina artificială deasupra lor

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit stereo-videografie pentru a observa mai multe specii de fluturi, libelule și molii. Această abordare inovatoare le-a permis să studieze mișcările insectelor mai în detaliu și să determine modul în care acestea au reacționat la diferite tipuri de lumină artificială.

Astfel, aceștia au descoperit că insectele au mai puține șanse să fie afectate de luminile orientate în jos. Cercetătorii au mai descoperit că lumina artificială este atât de atractivă pentru insecte, nu pentru că acestea zboară direct spre ea, ci pentru că încearcă să o mențină deasupra lor.

„Contrar așteptărilor de atracție, insectele nu se îndreaptă direct spre lumină. În schimb, insectele își întorc partea dorsală spre lumină, generând reprize de zbor perpendiculare pe sursă”, au mai precizat specialiștii.

Pot folosi lumina artificială pentru a se orienta

Totodată, acest studiu ar putea ajuta la prevenirea daunelor grave aduse insectelor cauzate de iluminatul artificial. Este clar că lumina artificială le poate perturba comportamentul acestor viețuitoare.

Pe de altă parte, insectele pot folosi lumina într-o varietate de moduri, de exemplu, unele specii de licurici folosesc bioluminiscența lor pentru a atrage partenerii de sex masculin, în timp ce alte insecte folosesc lumina artificială pentru a se orienta când zboară.

Citește și: Suntem mai înrudiți cu stelele de mare sau cu insectele? Un nou studiu pune la îndoială 100 de ani de consens