09 aug. 2023 | 11:52

De ce să nu mai încălzești mâncarea la microunde în recipiente din plastic special. Avertismentul oamenilor de știință

ACTUALITATE
De ce să nu mai încălzești mâncarea la microunde în recipiente din plastic special. Avertismentul oamenilor de știință

Oamenii de știință au emis un avertisment referitor la încălzirea mâncării la cuptorul cu microunde în recipiente din plastic special pentru acesta. Concluziile unui studiu recent sunt îngrijorătoare.

Motivul pentru care folosirea recipientelor din plastic special este periculoasă

În ciuda faptului că există pe piață unele recipiente din plastic ce pot fi folosite în cuptorul cu microunde, utilizarea lor nu este sigură pentru sănătatea organismului, după cum au atras atenția oamenii de știință.

Motivul este acela că miliarde de particule de dimensiuni nanometrice pot fi eliberate din recipientele de plastic în alimentele pe care le conțin atunci când sunt încălzite la microunde.

O echipă de cercetători de la Universitatea Nebraska-Lincoln din Statele Unite ale Americii a efectuat experimente folosind recipiente pentru alimente pentru copii fabricate din polipropilenă și polietilenă, ambele aprobate ca fiind sigure de către autoritățile de reglementare de la Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA).

După ce au fost încălzite timp de trei minute într-un cuptor cu microunde la puterea de 1.000 de wați, o varietate de lichide puse în interiorul recipientelor au fost analizate pentru microplastice (cu un diametru de cel puțin 1/1.000 de milimetru) și nanoplastice (chiar mai mici).

Numărul de particule a variat, dar cercetătorii au estimat că 4,22 de milioane de particule microplastice și 2,11 miliarde de particule nanoplastice din doar un centimetru pătrat de plastic ar putea fi eliberate în timpul celor trei minute de încălzire cu microunde.

”Atunci când consumăm anumite alimente, suntem în general informați sau avem o idee despre conținutul lor caloric, nivelul de zahăr, alte substanțe nutritive. Cred că este la fel de important să fim conștienți de numărul de particule de plastic prezente în alimentele noastre.”, a spus inginerul civil și de mediu Kazi Albab Hussain, de la Universitatea din Nebraska-Lincoln.

Apa și produsele lactate încălzite la microunde, cel mai mare pericol

Încălzirea la microunde a apei sau a produselor lactate în interiorul produselor din polipropilenă sau polietilenă este susceptibilă de a furniza cele mai mari concentrații relative de plastic, au arătat cercetătorii.

De asemenea, au fost eliberate particule atunci când alimentele și băuturile au fost refrigerate și depozitate la temperatura camerei, dar în număr semnificativ mai mic.

Ceea ce nu este clar în acest moment este cum afectează organismul uman aceste particule microscopice de plastic. Studiile au arătat că acestea pot fi dăunătoare pentru intestin și pentru procesele biologice cheie, dar este un domeniu de care oamenii de știință nu sunt siguri.

Celulele renale embrionare cultivate de cercetători și expuse la particule de plastic la niveluri de concentrații eliberate de recipiente timp de mai multe zile au dezvăluit consecințe îngrijorătoare.

Echipa a constatat că 77% dintre celulele renale expuse la cele mai ridicate niveluri de plastic au fost distruse. Deși acest lucru nu înseamnă că rinichii ar fi neapărat expuși direct la astfel de concentrații, datele oferă o idee despre potențiala toxicitate a acestor microplastice și nanoplastice – în special la organismele în curs de dezvoltare.

Deși vor fi necesare cercetări și teste mai detaliate pentru a stabili cât de dăunătoare pot fi aceste particule de plastic odată ce intră în organism, este clar că este o problemă ce trebuie să fie investigată. Dependența oamenilor de plastic ar putea provoca daune semnificative asupra sănătății.