De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank și ce poate însemna asta pentru finanțele mondiale
Silicon Valley Bank s-a prăbușit vineri cu o viteză uluitoare. Investitorii se tem acum dacă nu cumva dispariția sa ar putea declanșa o prăbușire bancară mai amplă.
Guvernul federal al SUA a intervenit pentru a garanta depozitele clienților, dar căderea SVB continuă să se răsfrângă asupra piețelor financiare globale. De asemenea, guvernul a închis Signature Bank, o bancă regională care se afla în pragul colapsului, și i-a garantat depozitele.
Ca un semn al seriozității cu care oficialii iau în serios eșecul Silicon Valley Bank, președintele american Joe Biden le-a spus luni americanilor că „pot fi siguri că sistemul nostru bancar este în siguranță”, adăugând: „Vom face tot ceea ce este necesar pe lângă toate acestea”.
De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank
Prăbușirea SVB a survenit brusc, după 48 de ore frenetice în care clienții au smuls depozite de la creditor, într-o clasică fugă la bancă.
Însă cauzele prăbușirii sale sunt mai vechi de câțiva ani. La fel ca multe alte bănci, SVB a investit miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale americane în perioada în care dobânzile erau aproape zero.
Ceea ce părea a fi un pariu sigur a eșuat rapid, deoarece Rezerva Federală a majorat agresiv ratele dobânzilor pentru a controla inflația.
Atunci când ratele dobânzilor cresc, prețurile obligațiunilor scad, astfel că saltul ratelor a erodat valoarea portofoliului de obligațiuni al SVB. Portofoliul a avut un randament mediu de 1,79% săptămâna trecută, cu mult sub randamentul Trezoreriei pe 10 ani, de aproximativ 3,9%, potrivit Reuters.
În același timp, creșterea accelerată a Fed a dus la o majorare a costurilor de împrumut, ceea ce înseamnă că startup-urile din domeniul tehnologiei au trebuit să direcționeze mai mulți bani către rambursarea datoriilor. În același timp, acestea se străduiau să obțină noi finanțări cu capital de risc.
Acest lucru a forțat companiile să apeleze la depozitele deținute de SVB pentru a-și finanța operațiunile și creșterea.
Ce a declanșat criza bancară
Fuga la bancă a fost declanșată miercuri, când creditorul a anunțat că a vândut o serie de titluri de valoare în pierdere și că va vinde acțiuni noi în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi gaura din finanțele sale.
Acest lucru a declanșat panica în rândul clienților, care și-au retras banii în număr mare.
Acțiunile băncii s-au prăbușit joi cu 60% și au tras în jos și alte acțiuni bancare, investitorii începând să se teamă de o repetare a crizei financiare globale de acum un deceniu și jumătate.
Vineri dimineață, tranzacționarea acțiunilor SVB a fost oprită, iar banca a renunțat la eforturile de a strânge capital sau de a găsi un cumpărător. Autoritățile de reglementare din California au intervenit, închizând banca și plasând-o sub administrare judiciară în cadrul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor, ceea ce înseamnă, de obicei, lichidarea activelor băncii pentru a plăti deponenților și creditorilor.
Efectele prăbușirii asupra băncilor europene și americane
Există deja unele semne de stres la alte bănci. Tranzacțiile cu First Republic Bank și PacWest Bancorp au fost oprite temporar luni, după ce acțiunile s-au prăbușit cu 65% și, respectiv, 52%. Acțiunile Charles Schwab au scăzut cu 7% luni la ora 11.30 ET.
În Europa, indicele de referință Stoxx Europe 600 Banks, care urmărește 42 de mari bănci din UE și Marea Britanie, a scăzut cu 5,6% în tranzacțiile de dimineață – înregistrând cea mai mare scădere din martie anul trecut. Acțiunile gigantului bancar elvețian Credit Suisse, aflat în dificultate, au scăzut cu 9%.
SVB nu este singura instituție financiară ale cărei investiții în obligațiuni guvernamentale și în alte active au scăzut dramatic în valoare.
La sfârșitul anului 2022, băncile americane stăteau pe 620 de miliarde de dolari în pierderi nerealizate – active al căror preț a scăzut, dar care nu au fost încă vândute, potrivit FDIC.
Într-un semn că autoritățile de reglementare sunt preocupate de un haos financiar mai larg, Fed a declarat duminică că va pune la dispoziție fonduri suplimentare pentru instituțiile financiare eligibile pentru a preveni prăbușirea următorului SVB.
Majoritatea analiștilor subliniază că băncile americane și europene au acum rezerve financiare mult mai puternice decât în timpul crizei financiare mondiale. De asemenea, ei subliniază că SVB a avut o expunere foarte mare la sectorul tehnologic, care a fost deosebit de afectat de creșterea ratelor dobânzilor.
„În timp ce SVB este un eșec major, aceasta și alți jucători de nișă precum Signature sunt destul de unici în lumea bancară mai largă”, au comentat luni, într-o postare pe blog, analiștii de cercetare David Covey, Adrian Cighi și Jaimin Shah de la M&G Investments. „Atât de unici, în opinia noastră, încât este puțin probabil să creeze probleme materiale pentru oricare dintre marile bănci diversificate din SUA sau Europa din punct de vedere al creditării”.