De ce riscă toate rețelele de socializare din Europa să se închidă: anunțul ferm al Uniunii Europene
Rețelele de socializare riscă să fie închise, dacă nu se conformează, începând cu 25 august, legislației europene privind difuzarea imaginilor violente și a discursului instigator la ură.
Conform lui Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, la o săptămână după revoltele care au zguduit Franța în urma morții lui Nahel, a declarat: „Din 25 august, legislația europeană se va aplica acestor platforme, ceea ce înseamnă că atunci când există conținuturi care incită la ură, conținuturi care îndeamnă la revoltă, care îndeamnă la ucidere sau la incendierea de mașini, vor fi obligate să le șteargă imediat”, potrivit Politico.
Ce riscă rețelele de socializare, s-a dat lege
Așadar, un nou regulament european privind serviciile digitale (Digital Services Act, sau DSA) ar urma să intre în vigoare în această vară pentru a reglementa activitățile platformelor, în special ale giganților digitali americani Google, Amazon, Facebook, Apple și Microsoft.
„Dacă nu vor acționa imediat, atunci da, vom putea nu doar să le aplicăm amenzi, ci și să interzicem exploatarea pe teritoriul nostru. Legea este cea care va face acest lucru, nu un stat, o persoană sau un consiliu de administrație”, a mai menționat comisarul european.
Ca referință, într-un interviu acordat publicației Le Parisien, premierul Elisabeth Borne a atins această idee, afirmând că nu dorește „să-i priveze pe francezi de internet pentru că au existat violențe”. În caz că nu știai, Franța a fost zguduită de mai multe nopți de violențe după moartea lui Nahel, în vârstă de 17 ani, care a fost împușcat mortal de poliție în timpul unui control rutier. Numeroase imagini ale revoltelor au circulat pe rețele de socializare precum TikTok, Snapchat și Twitter, platforme care au fost folosite și de unii dintre participanți pentru a-și organiza evenimentele.
Poate fi destul de greu să îți dau seama în ce să ai încredere în această perioadă. Odată cu răspândirea știrilor false și a dezinformării pe rețelele de socializare, s-ar putea să te simți un pic confuz pe internet.