De ce portarii de fotbal percep altfel lumea. Ce se întâmplă în creierul lor, explicația fascinantă a cercetătorilor
Știm foarte bine că portarii de fotbal joacă un rol aparte în cadrul unei echipe formată din 11 jucători. Iar o vorbă veche spune că ei trebuie să fie „un pic nebuni”, altfel nu ar avea curajul de a interveni în situații potențial periculoase pentru propria sănătate. Acum, cercetătorii au descoperit că, într-adevăr, creierul goalkeeperilor funcționează diferit, aceștia percepând lumea altfel decât ceilalți oameni.
Ce îi face speciali pe portarii de fotbal
Să te arunci fără ezitare în crampoanele adversarilor pentru a respinge o minge, este un lucru normal pentru portarii de fotbal. Iar exemplele pot continua la nesfârșit.
Cercetătorii din Irlanda au analizat un grup de 60 de persoane, dintre care 20 erau portari profesioniști, 20 jucători „de câmp” profesioniști și alte 20 care nu jucaseră niciodată fotbal.
Citește și: De ce timpul ar trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Explicația științifică a fenomenului
„Spre deosebire de ceilalți jucători, portarii de fotbal trebuie să ia mii de decizii foarte rapide bazându-se pe informații senzoriale incomplete sau limitate.
Acest lucru ne-a dus la presupunerea că ei posedă o capacitate crescută de a combina informațiile date de diferitele simțuri, iar rezultatele studiului ne-au confirmat ipoteza”, a spus specialistul în neuroștiințe și fost portar profesionist, Michael Quinn, de la Universitatea din Dublin.
Ce se întâmplă în creierul lor
Experimentele au vrut să determine cât de rapid pot participanții la studiu că proceseze și să integreze informațiile venite dinspre simțurile lor – tehnic vorbind, ceea ce se numește „fereastră de legătură temporală”.
În fiecare test, unul sau două flashuri luminoase (stimuli vizuali) au fost arătate împreună cu unul sau două sunete scurte, tip beep (stimuli auditivi).
Citește și: Munca în ture de noapte, mai riscantă decât credeai. Ce efecte are asupra sănătății, care sunt soluțiile
În varianta cu un flash luminos și două sunete, majoritatea participanților a observat două străfulgerări luminoase, dovedind că integrarea celor două feluri de stimuli este eronată.
Pe măsură ce timpul dintre cele două tipuri de stimuli a crescut, greșelile au fost tot mai puține, ceea cea dus la o cale de a măsura fereastra de legătură temporală.
Legătura stimulilor audiovizuali cu portarii de fotbal
Portarii de fotbal au avut o astfel de fereastră temporală mult mai mică decât ceilalți participanți la studiul publicat în Current Biology, ceea ce a dovedit că sunt capabili să estimeze mult mai rapid și mai precis sincronizarea indiciilor audiovizuale.
Mai mult, ei au arătat un grad mai mic de interacțiune a stimulilor vizuali și auditivi, ceea ce a sugerat că sunt mai capabili să separe semnalele senzoriale diferite.
Citește și: Trăiește cu un ac în creier de 80 de ani. Cum a fost posibil, explicațiile cercetătorilor
„În timp ce mulți jucători și fani din toată lumea sunt familiarizați cu ideea că portarii sunt diferiți de ceilalți, acest studiu este, practic, primul ce demonstrează științific această idee”, a spus și psihologul David McGovern, de la Univesritatea din Dublin.
Probabil mai mult decât orice alt participant la joc, portarii de fotbal trebuie să interpreteze vizual și auditiv toate informațiile ce vin către ei, precum sunetul prin aer al unui balon, pentru a ști ce răspuns să ofere prin intervențiile lor.