De ce oamenii de altădată păreau mai bătrâni în poze: explicația fascinantă a cercetătorilor
Dacă te-ai mai uitat recent prin albumele cu fotografii vechi de familie, poate că ai remarcat un anumit lucru: chiar și copiii, dar și tinerii din alte vremuri arătau mult mai bătrâni, mai maturi decât cei de acum, la aceleași vârste. Acest lucru are explicațiile sale, după cum arată experții.
De ce oamenii de altădată păreau mai bătrâni în poze
Sigur că putem fi subiectivi atunci când privim la pozele cu părinții, bunicii sau chiar străbunicii noștri, așa cum arătau ei în copilăria și tinerețea lor.
Cu toate că vârsta din buletin era încă fragedă, majoritatea dintre ei arată, nu-i așa?, mai bătrâni decât copiii și tinerii de azi, la aceeași vârstă. Este această observație un adevăr sau doar o părere subiectivă?
Un video de pe canalul de educație Vsauce de pe YouTube, ce poate fi vizionat la finalul acestui articol, susține ideea aspectului mai matur al persoanelor din vremurile de altădată, scrie iflscience.com.
După cum explică în video Michael Stevens, de la Vsauce, a avut loc o modificare accentuată a ratei de îmbătrânire de-a lungul timpului, datorită unor factori ca: standardul de viață, îmbunătățirea sistemului medical și a alegerilor în stilul de viață – firește, lucruri ce sunt valabile mai ales în regiunile mai norocoase ale planetei, din punct de vedere material, scrie iflscience.com.
În timp ce creșterea calității vieții este o cauză ce pare firească a acestor diferențe, remarcabil este faptul că schimbările au avut loc în doar câteva decenii.
Explicația fascinantă a cercetătorilor
Un studiu publicat în 2018 a examinat schimbările în vârsta biologică – folosind markeri precum tensiunea și funcționarea plămânilor – în relație cu vârsta cronologică (cea din buletin), între anii 1988 și 2010.
Cercetătorii au descoperit că în acest scurt interval de timp au avut loc diferențe majore în îmbătrânire, generațiile mai recente fiind, biologic, „mai tinere” decât cei dinaintea lor, raportat la aceleași vârste.
„În ultimii 20 de ani, vârsta biologică a populației din SUA pare să fi scăzut atât la bărbați, cât și la femei pe întregul spectru al vârstelor cronologice”, a scris echipa de cercetători în studiul citat.
„Cu toate acestea, gradul de schimbare nu a fost același pentru bărbați și femei. Rezultatele noastre arată că bărbații tineri au avut parte de îmbunătățiri mai mari, ca vârstă biologică, decât tinerele femei. Acest lucru poate explica de ce mortalitatea în rândul tinerilor adulți a scăzut mai mult la bărbați, decât la femei, contribuind la o discrepanță a mortalității în funcție de gen. De asemenea, îmbunătățirile au fost mai mari în rândul adulților mai în vârstă, decât la adulții tineri”.
Studiul a enumerat factori ai stilului de viață precum fumatul, ce e răspunzător parțial pentru apropierea vârstei biologice între bărbați și femei, pe măsură de bărbații au început să fumeze mai puțin, la care se adaugă sistemul medical și medicamentele ce au determinat îmbunătățirea stării de sănătate.
În timp ce acești factori pot fi explicații ale faptului că oamenii arătau mai bătrâni în trecut, aceasta nu e întreaga poveste.
După spusele aceluiași Michael Stevens, calculele arată că un om de 60 de ani de acum două decenii, arată astăzi de 56 de ani, unul de 40 de ani, ca de 37,5 ani, iar cei de 20, de atunci, ca cei de 19 ani de azi.
Conform lui Stevens, un alt factor ce duce la aceste diferențe – împreună cu alte modificări, precum îmbunătățirea situației dentare și folosirea cremelor de protecție solară – este subiectivitatea cu care privim moda din alte vremuri.
Dacă asociem hainele altei epoci cu a fi bătrân – gândește-te, de exemplu, la ce purtau părinții tăi în anii ’70 sau ’80, când aveau vârsta ta de acum – în mod retroactiv asociem moda veche cu vârsta mai înaintată, chiar când ne uităm la poze cu persoane despre care știm că erau tinere atunci când au fost făcute fotografiile.