30 oct. 2023 | 11:57

De ce nu este bine să te abții să strănuți: Ce poți păți, de fapt

ACTUALITATE
De ce nu este bine să te abții să strănuți: Ce poți păți, de fapt

Dacă suferi de vreo viroză sau ai alergii, probabil că știi deja cam cât de enervant este să strănuți „pe bandă rulantă”.

Poate nu știai, dar strănutul este unic pentru fiecare dintre noi și reprezintă o acțiune reflexă de protecție, în afara controlului conștient, care are rolul de a elimina iritanții din interiorul nasului.

Vezi și: Ce este sindromul „Hapciu”, cum se manifestă. Nu afectează pe toată lumea și este ereditar

Cum funcționează strănutul, de fapt

Presiunea în căile respiratorii în timpul unui strănut este de peste 30 de ori mai mare decât cea generată prin respirație intensă în timpul exercițiilor fizice.

Estimările privind viteza unui strănut variază de la 5 metri pe secundă la peste 150 de kilometri pe oră.

Uneori poți opri un strănut prin a-ți acoperi nasul sau apăsând sub el, deasupra buzei.

Totuși, dată fiind viteza unui strănut, ar putea să nu fie o idee prea bună să încerci să îl oprești dacă a fost deja declanșat.

În timpul eunui strănut, limba este ridicată la cerul gurii. Acest lucru închide partea din spate a gurii, astfel încât aerul este forțat în principal prin nas.

Nervii trigemeni sunt cei mai mari dintre cei 12 perechi de nervi cranieni ai corpului nostru și cei mai mari nervi senzoriali ai corpului.

Nervii trigemeni stângi și drepti transportă informații senzoriale de la față către creier. Aceste informații includ senzații de atingere, durere și iritare de la pielea feței și din interiorul nasului și gurii.

În fiecare nerv trigemen sunt mii de ramuri individuale ale nervului, care transportă fiecare tip specific de informații senzoriale.

În măduva spinării, spre exemplu, acești nervi comunică unii cu alții prin intermediul interneuronilor înainte de a trimite mesajul către creier.

Un nerv care transportă un semnal de durere le spune interneuronilor să „deschidă poarta” pentru ca semnalul de durere să ajungă la creier.

Vezi și: Ce se întâmplă când încerci să te abții din a strănuta

Studiul care a pus punctul pe „i”

Un studiu a arătat că stimularea nervilor trigemeni prin mișcarea maxilarului reduce durerea dentară. Putem observa acest lucru cel mai bine atunci când bebelușii mușcă instinctiv obiecte.

Aceste acțiuni pot stimula nervii tactili ai trigemenilor și reduce semnalele de durere.

Există multe sugestii privind cum să oprești un strănut. Cele mai comune te sfătuiesc să te tragi de ureche, să-ți atingi buza, sub nas, sau chiar să-ți așezi limba în cerul gurii.

Fără o cale de evacuare, această presiune trebuie transmisă în altă parte și poate provoca leziuni ochilor, urechilor sau vaselor de sânge. Cu toate că riscul este scăzut, s-au raportat cazuri de anevrisme cerebrale, rupturi sau colaps pulmonar.

Prin urmare, cel mai bine este să încerci să previi reflexul de strănut tratând alergiile sau abordând factorii iritanți.

Vezi și: Strănuți de 3 ori consecutiv? Ce înseamnă acest lucru, de fapt, în cultura asiatică

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele