De ce îți ”cade” semnalul de la telefon, de fapt: toți abonații Digi, Vodafone, Orange și Telekom trebuie să știe
Probabil că numeroși clienți ai companiilor de telefonie mobilă au trecut măcar o dată prin neplăcuta experiență a pierderii semnalului de la telefon. Uneori, chiar când aveau mai multă nevoie să comunice. Dar, înainte de a te grăbi să te enervezi, atunci când se întâmplă așa ceva, ar fi mai bine să știi care sunt, de fapt, cauzele dispariției semnalului.
De ce îți ”cade” semnalul de la telefon, de fapt
Nu este vreo noutate faptul că, adesea, atât cei care folosesc telefoane pe abonament, dar și pe cartelă, se confruntă cu neplăcuta experiență a pierderii semnalului telefonului. Acest lucru se poate întâmpla loc indiferent dacă ești abonat Digi, Vodafone, Orange sau Telekom.
Uneori, asta și se poate întâmpla chiar fiind în propria casă, deși cu doar câteva minute mai devreme, convorbirea se auzea perfect. Iar situația în care semnalul alternează se poate repeta, indiferent de calitatea sau vechimea telefonului pe care îl ai.
După cum se știe, semnalul telefonului este indicat prin liniile verticale afișate în partea de sus a dispozitivului. Atunci când toate liniile sunt pline, semnalul este unul puternic, iar transmiterea datelor este de o calitate bună, la fel și cea a vocii.
În schimb, atunci când scade numărul liniilor de la semnal, conversațiile la telefon sunt de o calitate slabă. Telefoanele comunică prin intermediul undelor radio care utilizează banda UHF-Ultra High Frequency. Această bandă variază de la 700 la 2.600 MGz.
Trebuie să știi că semnalul GSM este influențat de curbura pământului și de obstacolele pe care le poate întâmpina în timpul transmisiunii.
Toți abonații Digi, Vodafone, Orange și Telekom trebuie să știe
Deși semnalul telefonului poate să călătorească pe o distanță de 70 de kilometri față de emițător, de multe ori se întâmplă să nu ajungă să se propage pe o distanță mai mare de 30 de km.
Cu cât este mai îndepărtată poziția față de turnul de telefonie mobilă, iar în jur sunt mai multe clădiri ori vremea este nefavorabilă, semnalul va fi din ce în ce mai slab.
Dar, până să cauți în factori externi cauza „căderii” semnalului, în primul rând e bine să fii atent la propriul dispozitiv. Pierderea repetată și bruscă a semnalului poate semnala o defecțiune tehnică a telefonului, caz în care ar fi indicat să faci o vizită la un service GSM.
De asemenea, și cartela SIM poate cauza probleme cu semnalul. Dacă se demagnetizează, atunci semnalul telefonului tău poate scădea brusc, moment în care ar trebui să schimbi cartela.
Deși, poate, nu te-ai fi gândit și la asta, îndepărtarea husei te poate ajuta să ai un semnal mai bun. Dacă materialul husei este mai gros sau mai dur, poate afecta semnalul.
Și locul în care te afli în locuință poate afecta semnalul. Dacă ești într-o clădire și semnalul este slab, poți merge către o fereastră. În acest fel, semnalul nu mai trebuie să treacă prin pereții groși ai clădirii respective.
În plus, un alt lucru care te-ar putea ajuta este alegerea manuală a rețelei, mai ales dacă ești în străinătate. Trebuie doar să intri în setările telefonului și să alegi Rețele Mobile sau Operatori de rețea. De acolo, poți alege rețeaua care are cel mai bun semnal, iar dacă se pierde, atunci repornește telefonul.
Care este rolul condițiilor meteo
În privința cauzelor externe, factorii meteorologici se numără printre principalii „vinovați” de calitatea slabă sau dispariția semnalului, conform playtech.ro.
În caz că plouă, mai ales când ploaia e torențială, cu picături multe și mari, atunci semnalul va fi tot mai slab. De altfel, ploaia este cea care reduce semnalul mai mult decât alt fenomen meteorologic.
De asemenea, ceața sau norii sunt fenomene care ar putea afecta semnalul telefonului. Chiar și picăturile mici de apă din care se formează norii sau ceața afectează tehnologia 4G sau 5G. Acestea nu permit semnalului să călătorească mai departe.
Totodată, zăpada este un alt fenomen meteorologic care poate tulbura semnalul celular, refractând undele radio. Astfel, puterea semnalului este mai mică.
Antenele și echipamentele de transmisie pot fi deteriorate din cauza încărcării uriașe a unui fulger, care poate provoca interferențe electrice. Vântul, de asemenea, nu interferează cu semnalul telefonului, dar poate deteriora turnurile de semnal și liniile electrice.
Atunci când îți scade semnalul telefonului, cel mai bine ar fi să-l repornești. În acest fel, vor fi resetate procesele ce pot interfera cu performanțele dispozitivului. Este important de menționat că, în cazul în care ai o urgență, poți apela la 112 chiar și fără să ai semnal la telefon, chiar dacă nu poți apela, de exemplu, alte numere.