13 feb. 2023 | 14:32

De ce invocă Rusia negocieri cu Ucraina, după un an de război. Care este scopul lui Putin

ULTIMA ORĂ
De ce invocă Rusia negocieri cu Ucraina, după un an de război. Care este scopul lui Putin

Institutul pentru Studiul războiului (ISW) susține că Rusia „ar putea din nou să desfășoare campanii de informare sub acoperire”, multe dintre acestea având ca scop întreruperea sau încetinirea ajutorului militar occidental acordat Ucrainei. În acest sens, think thank-ul american menționează numeroasele declarații rusești din septembrie-noiembrie 2022 despre pericolul unei escaladări nucleare.

ISW demască planul Rusiei

Potrivit ISW, Moscova invocă negocierile de pace pentru „a convinge Occidentul de necesitatea de a opri furnizarea de asistență militară Ucrainei, de care avea nevoie pentru a-și continua contraofensivele după înfrângerile zdrobitoare aplicate în regiunea Harkov”. Totodată, retorica nucleară a crescut în urma deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza populația, punându-l într-o poziție dificilă atât pe plan internațional, cât și intern.

De ce a invocat negocieri cu Ucraina, de fapt

După cum notează experții americani, „acum este clar că propaganda de informare rusă în jurul discuțiilor de pace, care a devenit deosebit de intensă în decembrie 2022, a fost concepută, printre altele, pentru a întârzia furnizarea de tancuri occidentale și alte echipamente avansate necesare la contraofensivele mecanizate ucrainene”. ISW a explicat că rușii au pregătit terenul pentru propriile planuri ofensive.

Kremlinul continuă să acuze Ucraina că amenință Rusia cu rachete și tancuri, mai degrabă decât să își elibereze propriul teritoriu cu astfel de arme.

„Rusia va continua să folosească operațiunile de informare ca armă pentru a sprijini direct operațiunile militare secrete din Ucraina, în special după ce a reușit să recâștige inițiativa pe frontul din estul Ucrainei”, arată ISW, citat de BBC.

Moscova exagerează constant

Mai mult, în opinia think thank-ului american, rușii exagerează constant cu privire la succesul din jurul orașului Bahmut, dar „eficiența acestor operațiuni de informare este în declin, deoarece atât Ucraina, cât și naționaliștii ruși, care susțin războiul, nu mai sunt atât de înclinați să accepte declarațiile despre o victorie iminentă a Rusiei”, punctează ISW. Motivul ar fi „un an în care Rusia a dat dovadă de incompetență militară”.

Cum poate Europa să ajute Kievul

Invazia rusă a Ucrainei a pus țara în fruntea agendei strategice a Europei. Deși apartenența sa atât la Uniunea Europeană, cât și la NATO rămân obiective îndepărtate, este vital ca Occidentul să exploreze alte oportunități de consolidare a sprijinului pentru Kiev în 2023.

Una dintre cele mai simple și mai rapide modalități de creștere a sprijinului pentru Ucraina este prin utilizarea tratatelor, programelor și formatelor deja operaționale. Printre acestea se numără Acordul de Asociere UE-Ucraina, care depășește oricare dintre tratatele semnate cu țările din Europa Centrală și de Est în anii 1990.

Intensificarea cooperării prin Acordul de Asociere va promova integrarea Ucrainei în UE. De asemenea, prezintă o serie de oportunități relativ necomplicate de a ajuta Kievul să facă față problemelor create de agresiunea rusă în curs.

Este posibilă, totodată, consolidarea cooperării cu NATO în cadrul parteneriatelor existente, cum ar fi Programul de oportunitati sporite (EOP) și Comisia NATO-Ucraina.