De ce era special Decebal: motivul pentru care se temeau atât de mult romanii de conducătorul dac, de fapt
Decebal, ultimul rege al Daciei și un personaj legendar în istoria poporului român, a condus armatele dacilor în timpul celor mai celebre războaie antice de pe teritoriul României de astăzi.
Decebal, direct pe Columna lui Traian
Moartea sa tragică, ilustrată pe Columna lui Traian și descrisă de către unii autori antici, i-a conferit regelui dac aura unui personaj mitic. Fresca prezintă momentul în care Decebal, înconjurat de ostașii romani, își taie gâtul cu un pumnal, fiind hotărât să nu fie capturat.
Campaniile militare conduse de Traian împotriva dacilor au reprezentat un război major, cu una dintre cele mai mari concentrații de forțe militare romane, văzute vreodată, conform concluziilor cercetătorilor care au studiat vestigiile arheologice și mărturiile autorilor antici.
Unii istorici susțin că, în primul război de cucerire a Daciei, romanii au avut o armată formată din aproximativ 150.000 de militari. Armata lui Decebal s-a ridicat la 60.000 de oameni, dintre care 40.000 erau daci, iar restul proveneau din triburile germanice și sarmatice, care l-ar fi sprijinit pe Decebal împotriva romanilor.
Primele bătălii din cele două războaie daco-romane, în timpul împăratului Traian, au început în primăvara anului 101. Aurul și celelalte resurse naturale ale Daciei, precum și puterea amenințătoare a statului lui Decebal, au fost motive pentru care împăratul Traian a dorit cucerirea acestui teritoriu.
Romanii au reușit să distrugă mai multe fortărețe din Munții Orăștiei, dar apropierea iernii i-a forțat să încetinească înaintarea.
Al doilea război daco-roman a început în primăvara anului 105, când Decebal, sprijinit de aliații săi, a atacat legiunile romane staționate în Dacia, cu intenția de a recupera teritoriile pierdute.
În vara anului 106, Sarmizegetusa Regia a fost cucerită și distrusă. Războiul s-a încheiat cu înfrângerea dacilor, moartea regelui Decebal și proclamarea unor teritorii din Dacia ca provincii romane.
Moartea lui Decebal a pus capăt unei perioade de aproape două decenii de conflicte sângeroase între daci și romani.
Legenda morții regelui dac a devenit celebră în Imperiul Roman, chiar și într-o epocă în care informațiile circulau extrem de greu de la un capăt la altul al continentului și în care numele regelui lor apărea mai rar în izvoarele istorice.
Miturile din jurul regelui dac
Capul regelui dac, Decebal, a fost aruncat pe treptele Gemonii din Roma, un loc unde erau expuse trupurile dușmanilor împăratului pentru a fi batjocorite de mulțime, și ulterior ajuns în apele râului Tiber, potrivit istoricilor.
Soldații romani întorși din Dacia au adus cu ei numeroase anecdote despre război, care implica în mod inevitabil și figura lui Decebal. Aceștia au continuat să împărtășească poveștile cu locuitorii din regiunile din afara războiului, potrivit cercetătorilor.
Astfel, numele lui Decebal a fost menționat în cel puțin șase provincii ale Imperiului Roman, conform inscripțiilor epigrafice descoperite de-a lungul timpului.
În plus, există sugestii că exista o ”legendă anti-romană” în jurul lui Decebal, considerându-l pe acesta un luptător pentru libertatea daco-geților.
Chiar și înfrânt, regele Decebal a rămas în istorie ca un adversar redutabil al puternicului Imperiu Roman. Potrivit unor istorici, numele Decebal înseamnă ”cel curajos” sau ”cel puternic”, iar regele dac s-ar fi numit initial Diurpaneus.
În timpul domniei lui Decebal, regatul dac cuprindea teritorii din Transilvania, Banat, Oltenia, centrul și sudul Moldovei, fiind considerat mai puternic și mai bine organizat decât în vremea lui Burebista, deși era mai mic ca întindere.
Granițele statului dac se întindeau între Tisa, Prut și Dunăre, în timp ce Dobrogea se afla sub influența romană. Capitala regatului era Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei.
Conflictele militare dintre daci și romani au început încă din primii ani ai domniei lui Decebal, Dacia fiind amenințată de armatele romane.
În anul 88, romanii au obținut o victorie la Tapae, lângă Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Decebal a fost nevoit să accepte tratatul de pace încheiat cu Roma în anul următor, care îi aducea avantaje, devenind rege clientelar al Romei. Însă, conflictul a reînceput în anul 101 și a durat până în anul 106, când daci au fost înfrânți definitiv de armatele lui Traian.