13 apr. 2023 | 08:35

De ce e sănătos să mănânci ficat crud: ce zic specialiștii

TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ & DIGITAL
Share
De ce e sănătos să mănânci ficat crud: ce zic specialiștii

Să mănânci ficat crud poate fi scârbos, dar e plin de nutrienți.

În primul rând, nu se poate nega că ficatul este unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Pe lângă faptul că este bogat în proteine, este încărcat cu niveluri ridicate de fier, vitamine și mulți alți micronutrienți utili.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, doar 113 grame de ficat de vită crud conține:

Calorii: 153
Grăsimi: 4,1 grame
Sodiu: 78 miligrame
Carbohidrați: 4,4 grame
Proteine: 23 grame
Fier: 5,54 miligrame
Potasiu: 354 miligrame
Zinc: 4,52 miligrame
Seleniu: 44,9 micrograme
Vitamina A: 5.620 micrograme
Vitamina B12: 67 micrograme
Vitamina D: 1,36 micrograme
Vitamina K: 3,5 micrograme
Folat: 328 micrograme
Colina: 376 micrograme
Retinol: 5.590 micrograme

Riscurile consumului de ficat crud

Acest profil nutrițional este greu de depășit. Unii oameni aleg să mănânce ficatul crud, deoarece gătitul poate scădea anumite substanțe nutritive din alimente, în special cele solubile în apă, cum ar fi vitamina C și vitaminele B.

Acestea fiind spuse, consumul de carne crudă poate veni cu pericolele sale. Mulți experți în sănătate nu vor recomanda consumul de ficat crud, din cauza prezenței bacteriilor și a altor agenți patogeni care pot duce la intoxicații alimentare, în special E. coli și Campylobacter. Acest avertisment este important în special pentru persoanele care sunt însărcinate sau cu un sistem imunitar slăbit.

Există unele dovezi indirecte că riscul poate fi neglijabil pentru persoanele sănătoase cu un sistem imunitar puternic. Un studiu din 2019 a urmărit să vadă dacă interzicerea ficatului crud de vită în restaurantele din Japonia a afectat rata infecțiilor cu E. coli. Acesta a concluzionat că interdicția nu a scăzut numărul de persoane care suferă de toxiinfecții alimentare, sugerând că riscul de E. coli de la consumul de ficat crud a fost scăzut pentru început.

În schimb, infecțiile de la ficatul crud pot deveni foarte grave în circumstanțe rare. Un studiu de caz – tot din Japonia – a explicat cum o femeie de 48 de ani, fără afecțiuni de sănătate, s-a îmbolnăvit grav de meningită de la o infecție cu Campylobacter, cel mai probabil legat de apetitul ei pentru ficatul crud de vită. Deși acesta este doar un caz unic, indică un anumit risc.