De ce au fugit mâncând pământul toți chiriașii apartamentului unde a murit Ioan Luchian Mihalea: „Avea poza ucigașului său in bibliotecă”

ACTUALITATE
De ce au fugit mâncând pământul toți chiriașii apartamentului unde a murit Ioan Luchian Mihalea: „Avea poza ucigașului său in bibliotecă”
03 mai 2023 | 17:30

În anul 1993, artistul Ioan Luchian Mihalea era ucis într-un mod brutal, în apartamentul său. Evident, crima avea să șocheze România și să rămână în memoria colectivă a oamenilor ani de-a rândul.

De altfel, Ioan Luchian Mihalea nu a fost primul cântăreț ucis într-o asemenea manieră. Înaintea sa, Mihaela Runceanu avea să sufere o soartă la fel de tristă.

chiriasi-speriati-criminal-ioan-luchian-mihalea-2

Ioan Luchian Mihalea pe scenă – imagine de arhivă

Ioan Luchian Mihalea și sfârșitul tragic al unui artist

Ioan Luchian Mihalea s-a stins în anul 1993, moartea sa șocând întreaga Românie. Fanilor artistului, și nu numai, nu le-a venit să creadă atunci când au auzit vestea asasinării acestuia.

Artistul s-a născut în data de 15 decembrie 1951, în localitatea Ocnele Mari, din județul Vâlcea.

Se poate spune că lui îi datorează, în prezent, popularitatea Alina Sorescu, Gianina Corondan sau Dana Rogoz, artistele fiindu-i, la un moment dat, eleve, ca mai apoi să facă parte din celebrul cor format din copii, Minisong.

Ba mai mult decât atât, Ioan Luchian Mihalea a reușit să evite o practică des întâlnită, în acea perioadă, în breasla sa. Nu a cântat niciodată ode pentru Nicolae Ceaușescu, preferând să evite osanalele și să se concentreze pe muzica cu adevărat curată, după cum relata redacția noastră într-un articol precedent.

chiriasi-speriati-criminal-ioan-luchian-mihalea-2

Ioan Luchian Mihalea – imagine de arhivă

De ce nu vor chiriașii să rămână în apartamentul unde a fost ucis Ioan Luchian Mihalea, în anul 1993

În noaptea fatidică de 9 noiembrie 1993, Ioan Luchian Mihalea a fost ucis în apartamentul său din Drumul Taberei de doi indivizi. Inițial, s-a bănuit că Florian Gavrilă și Ionel Păun, ucigașii acestuia, ar fi avut ca motiv principal jaful. Ulterior, au început să se vehiculeze și alte ipoteze care au rămas, într-o oarecare măsură, la stadiul de zvonuri.

Locuinţa în care a locuit Mihalea a fost închiriată constant, până în urmă cu câţiva ani, în general studenților. Interesant este că niciunul nu a reușit să stea prea mult în această casă, acuzând că atmofera ar fi de-a dreptul sinistră.

„Pentru că nu mai locuieşte în Bucureşti, proprietara casei, Adina Popescu, soţia lui Mihalea m-a împuternicit să colectez eu banii de la chiriaşii de la apartamentul 9.

În toţi aceşti ani, de după 1993, niciunul dintre cei care au locuit acolo nu a rezistat mai mult de o lună. Numai eu ţin minte trei rânduri de studenţi de la Politehnică care au venit disperaţi, mi-au plătit şi au zis că ei nu mai pot sta acolo, că aud strigăte şi bocănituri în fiecare miez de noapte!”, a declarat Emilia Petre, una dintre vecine, pentru Historia.ro.

 „Pereţii apartamentului au stat murdari de sânge multă vreme, iar hainele lui Mihalea nu au fost luate din casă, deşi acolo locuiau chiriaşi. Multora le-a fost scârbă să stea şi din cauza asta”, a spus, la rândul său, Hortensia Radici, conform sursei menționate anterior.

A doua zi după crimă, Poliţia a fost chemată chiar de Hortensia Radici, cea care le-a spus că Ioan Luchian Mihalea este mort, zăcând într-o baltă de sânge.

Se pare că artistul avea în biblioteca sa o poza criminalului. „Poliţiştii au multiplicat fotografia şi au dat-o din mână în mână în mediile în care acesta putea fi recunoscut-lumea homosexualilor şi cea a jocurilor electronice.

Au fost audiaţi 28 de homosexuali din Bucureşti. Iar primul semn că dosarul avea să se apropie de final a venit odată cu audierea unui asistent pensionar de la Spitalul Gheorghe Marinescu care i-a îndrumat pe anchetatori către un recepţioner al hotelului Muntenia, iar acesta l-a recunoscut imediat. A spus că nu-i ştie numele, dar că se prezintă cu numele de Bobiţa Neagră”, a declarat criminalistul care s-a ocupat de caz, potrivit sursei citate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele