03 oct. 2023 | 20:58

De ce a fost condamnat Dănuț Lupu la închisoare. Instanța a dat explicații despre cazul fostului internațional

SPORT
De ce a fost condamnat Dănuț Lupu la închisoare. Instanța a dat explicații despre cazul fostului internațional

Dănuț Lupu a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a fost prins conducând mașina deși avea permisul suspendat din anul 2001. După ce în spațiul public au apărut mai multe persoane care au susținut că fostul internațional a fost pedepsit mult prea aspru, în motivarea de la Curtea de Apel se specifică foarte clar de ce s-a ajuns la această decizie.

Dănuț Lupu a fost condamnat la închisoare cu executare

Dănuț Lupu a fost condamnat la șapte luni și zece zile de închisoare cu executare. Motivul? „Infractiuni la regimul circulatiei”. Fostul jucător de fotbal a fost surprins când conducea pe drumurile publice fără să dețină un permis valabil, care i-a fost suspendat încă din anul 2001, după o decizie judecătorească. La prima vedere, instanța a fost foarte dură cu Lupu, iar fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a dat de înțeles că la mijloc ar fi o înscenare, legată de poziția de la CS Dinamo, club care a și renunțat la el, imediat după ce s-a aflat sentința.

Curtea de Apel a explicat de ce a fost condamnat Dănuț Lupu

Doar că motivarea de la Curtea de Apel face lumină în acest caz: Dănuţ Lupu a fost prins fără permis, deși se afla în termenul de supraveghere al unei pedepse anterioare. Fostul mijlocaș al echipei naționale a fost oprit prima oară în anul 2017, după un accident auto, în care s-au înregistrat pagube materiale. Lupu a spus că accidentul nu a fost făcut de el și că poliția l-a găsit la volan pentru că prietenului i s-a făcut rău și nu mai putea să conducă. După ce a fost legitimat s-a dovedit că nu avea permis valabil pentru că îi fusese suspendat în urmă cu 22 de ani.

Judecătoria Focşani l-a condamnat în acest caz la 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, iar Curtea de Apel din Galați i-a scăzut pedeapsa la șase luni. La numai o săptămână de la această condamnare, Lupu a fost din nou prins fără permis, iar după ce și-a recunoscut fapta și a spus că trebuia să meargă urgent la spital, judecătorul de la Cornetu a considerat că „în privinţa urmărilor, instanţa constată că acestea s-au rezumat la pericolul abstract pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi nici nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos”. Doar că în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din septembrie 2017, judecătorii aplică pedepse cu executare atât pentru primul dosar, cât şi pentru al doilea.

În aceste condiții, cele două pedepse au fost contopite, iar la cea mai grea de 6 luni se adaugă un spor de o treime din condamnarea de 4 luni, rezultând în final 7 luni şi 10 zile, cu executare.

„Justiția română m-a considerat vinovat, sunt vinovat, asta e viața. Pot să fac ceva? Dacă atât au considerat ei… OK, poate dacă mă prindeau beat, drogat sau ceva, poate îmi dădeau mai puțin”, a declarat, ironic, fostul internațional Dănuț Lupu, pentru Fanatik, care a precizat că se va întoarce în țară la finalul acestei săptămâni.

Gigi Becali, ofertă pentru Dănuț Lupu

Gigi Becali este convins că Dănuț Lupu a primit o condamnare prea mică și îi întinde o mână de ajutor fostului jucător de la Dinamo și Rapid. Patronul FCSB a spus că este gata să-l angajeze la clubul pe care îl patronează.

„I-a dat 7 luni, face 3 luni și jumătate în regim deschis. Pac, hârtie, eu îi dau. Domnule, vreau să angajez de la voi de la penitenciar un deținut care a fost fotbalist, mijlocaș bun, dădea pase bune (n.r. – râde). Înțelegi?

Care a fost la o echipă care a câștigat campionatul. Altfel nu ți-l dă. Și mie mi-l trimit într-o mașină, îl ia pe Lupu dimineață la ora 07:00, îl duce la mine acolo, la Berceni. Taie frunze la câini, ce să facă! (n.r. – râde)”, a declarat Gigi Becali, într-o conferință de presă susținută în fața palatului din Aleea Alexandru.

Dănuț Lupu a mai avut probleme cu legea și când juca în Grecia. În anul 1991 a făcut închisoare după ce a fost acuzat că a condus o rețea de hoți din România, iar produsele erau ascunse la el acasă.

Dănuț Lupu trebuia să se prezinte la poliție în câteva ore de la aflarea sentinței, dar a precizat că nu poate face acest lucru pentru că nu se află în țară și a spus că se va întoarce la București la finalul săptămânii. Poliția l-a dat în urmărire națională.