05 sept. 2023 | 13:55

De ce a dispărut dinastia Qing, din China, de fapt. Istoria s-ar putea repeta oricând

ACTUALITATE
De ce a dispărut dinastia Qing, din China, de fapt. Istoria s-ar putea repeta oricând

Unii spun că istoria este condamnată să se repete, iar acesta este un sentiment care stă la baza noilor cercetări care au identificat factorii cheie din spatele prăbușirii dinastiei Qing.

Odinioară o economie care era considerabil mai bogată, la vremea ei, decât China modernă, s-a prăbușit în 1912, iar motivele s-ar putea să te sperie un pic.

„Este esențial să înțelegem originile unor astfel de instabilități”, a spus cercetătorul și autorul studiului Complexity Science Hub, Peter Turchin, într-o declarație.

Totul, de la dezastre ecologice la foamete, revolte și războaie, au fost notate ca posibile explicații pentru prăbușirea unei astfel de superputeri. Cu toate acestea, Turchin și colegii au descoperit că există trei elemente cheie.

Cadrul le permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care evenimente mari precum războiul și recesiunea pot zgudui și destabiliza o societate.

Studierea prăbușirii dinastiei Qing ne poate ajuta să înțelegem mai bine prezentul și să anticipăm pericolele care ne pândesc

Acestea ne pot ajuta să anticipăm mai bine ce evenimente au potențialul de a avea un efect catastrofal în viitor, dându-ne timp să încercăm să atenuăm daunele.

Primul eveniment din spatele prăbușirii dinastiei Qing a fost identificat ca fiind așa-zisul boom al populației, mărit de patru ori între anii 1700 și 1840.

Al doilea eveniment s-a referit la concurența pentru poziții de elită. Se estimează că, dacă există un boom al populației, puținele poziții de putere disponibile vor fi cerute de foarte mulți.

Practic, acest lucru este vizibil astăzi pe piața muncii, unde sute de oameni pot aplica pentru același post, iar situația a devenit deosebit de sumbră, din acest punct de vedere, pentru dinastia Qing până în 1796.

„Marea criză a fost Rebeliunea Taiping, probabil cel mai sângeros război civil din istoria omenirii”, a spus Turchin pentru IFLScience. „Zeci de milioane de oameni au fost uciși”, a continuat acesta.

„Populația dinastiei Qing a crescut de patru ori și pur și simplu nu era suficientă productivitate a mediului pentru a-i hrăni, dar și mai important, aveau prea mulți aspiranți pentru posturile de elită”, s-a spus, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele