19 iun. 2023 | 08:10

De câți bani va avea nevoie Ucraina pentru reconstrucție. Estimarea Băncii Mondiale

ULTIMA ORĂ
De câți bani va avea nevoie Ucraina pentru reconstrucție. Estimarea Băncii Mondiale

Banca Mondială a estimat de câți bani va avea nevoie Ucraina pentru reconstrucție, la mai bine de un an după ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul. Politicienii şi finanţatorii vor discuta despre această temă în cadrul unei întâlniri de două zile ce va începe miercuri la Londra.

De câți bani are nevoie Ucraina pentru lucrările de reconstrucție

Potrivit estimării Băncii Mondiale, lucrările de reconstrucție a Ucrainei vor costa 411 miliarde de dolari, de trei ori produsul intern brut al țării. De la invazia Rusiei din februarie 2022, aliații externi au finanțat Kievul cu 59 de miliarde de dolari.

Astfel, pentru prima parte a unui program al cărui obiectiv este reconstrucția economiei Ucrainei, Kievul are nevoie de 40 de miliarde de dolari.

Sectorul siderurgic, pilon al economiei ucrainene

Acești bani vor ajuta la reconstrucţia industriei siderurgice, un pilon al economiei ucrainene, potrivit lui Rostyslav Shurma, adjunct în biroul preşedintelui Voldomir Zelenski.

Sectorul siderurgic a contribuit cu aproximativ 10% din PIB-ul ucrainean și o treime din veniturile din export, în anul 2021, înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze războiul, la data de 24 februarie 2022. Acest sector a angajat aproximativ 600.000 de oameni.

Oficial ucrainean: Există o oportunitate de a construi o industrie bazată pe energie regenerabilă

În plus, a reprezentat 15% din emisiile de carbon ale Ucrainei, iar Shurma susţine că există în prezent o oportunitate de a construi o industrie bazată pe energie regenerabilă.

„Dacă trebuie să reconstruieşti, este logic să reconstruieşti verde în conformitate cu noile tehnologii… Viziunea noastră este să construim o industrie de oţel verde de 50 de milioane de tone în Ucraina”, a declarat Shurma.

Politicienii şi finanţatorii vor discuta problemele de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei, precum şi eforturile de reconstrucţie pe termen lung, în cadrul întâlnirii de două zile ce va începe miercuri la Londra şi va fi cogăzduită de Ucraina şi Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.