06 iun. 2023 | 15:14

De când răspund copiii penal: ce spune legea, ce trebuie să știe părinții

ACTUALITATE
De când răspund copiii penal: ce spune legea, ce trebuie să știe părinții

Părinții trebuie să știe ce urmări penale sau extra-penale pot decurge din faptele copiilor lor. Părinții ar putea fi cei chemați să răspundă pentru acestea, în anumite condiții.

Mai exact, Codul penal stabilește (în cadrul articolului 113) că un minor nu va răspunde penal, în două ipoteze: dacă nu a împlinit 14 ani, nu va răspunde penal în nicio situație, iar dacă are între 14 și 16 ani, va răspunde penal doar dacă a săvârșit fapta cu discernământ.

Cum răspund copiii penal

Astfel, odată ce a împlinit vârsta de 16 ani, minorul va răspunde penal la fel ca un adult. Concret, articolul 74 din Codul penal prevede, printre criteriile de individualizare a pedepsei, și vârsta infractorului.

Pe de altă parte, dacă un minor de 14 ani comite o faptă penală, nimeni nu va răspunde pentru fapta lui, dacă acesta a acționat singur și neasistat sau nedeterminat de altcineva. Acest lucru se datorează faptului că nimeni nu poate răspunde penal decât pentru fapta sa proprie, conform Avocatnet.ro.

Cu toate astea, cel care asistă sau determină comiterea faptei penale, de către minor, va răspunde pentru fapta sa infracțională (fie în calitate de complice, fie în calitate de instigator sau chiar de coautor), aspect cunoscut ca participație improprie.

Dar, în situația în care minorul sub 14 ani a săvârșit o faptă gravă (a lovit pe cineva puternic, spre exemplu), neinfluențat de un individ care poate răspunde penal, minorul sub 14 ani va răspunde pentru fapt sa în civil.

Mai exact, aici e vorba de răspundere civilă delictuală. Adică acea răspundere care presupune reparația unui prejudiciu produs altei persoane, din cauza comiterii unei fapte ilegale (nu contează dacă acea faptă e prevăzută de legea penală sau nu, singura condiție, în acest punct, este ca fapta să fie contrară unui act normativ). În asemenea ipoteze, victima se va putea îndrepta direct împotriva părinților minorului, existând chiar un regim special în Codul civil, numit „răspunderea pentru fapta minorului (…)”, potrivit articolului 1.372 din Codul civil.

Cu alte cuvinte, prevederea menționată mai sus stabilește că va răspunde pentru prejudiciul cauzat de minor cel care este obligat să îl supravegheze, în temeiul legii, adică părintele, în situația de mai sus.