02 apr. 2023 | 17:05

Datoriile la ANAF nu se mai achită ca înainte: lege nouă pentru toți românii, inclusiv pentru firme

ACTUALITATE
Datoriile la ANAF nu se mai achită ca înainte: lege nouă pentru toți românii, inclusiv pentru firme

Un proiect de lege nou va modifica regulile în baza cărora se eșalonează plățile datoriilor către ANAF, atât din perspectiva persoanelor fizice, dar și a celor juridice, respectiv firmelor de la noi din țară.

Proiectul, ce nu a intrat încă în vigoare, dar care are mari șanse de a fi adoptat foarte curând, prevede o schimbare notabilă a regulilor pentru eșalonarea datoriilor către stat.

După cum știm, datoriile către ANAF se pot eșalona urmând principiile a două mecanisme clar prevăzute de legislația fiscală în vigoare, unul clasic, iar celălalt simplificat. Odată ce noile reguli vor fi adoptate, autoritățile fiscale de la noi din țară speră să obțină o colectare mai bună de fonduri la bugetul public, atât de la contribuabilii persoane juridice, cât și de la persoanele fizice.

Cum îți vei plăti datoriile către stat, de acum încolo. ANAF pune piciorul în prag

Printre cele mai relevante noutăți propuse de OUG publicată în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe, regăsim faptul că dispare excepția de la constituirea garanțiilor aplicată pentru obligațiile fiscale de până la 5.000 de lei (în cazul persoanelor fizice), 10.000 de lei (în cazul asocierilor fără personalitate juridică) sau 20.000 de lei (pentru persoanele juridice). Datoriile din accize, mai spune proiectul, nu vor mai putea fi acoperite prin eșalonarea clasică, după cum explică avocatnet.ro.

Se mai precizează că, achitarea accizelor nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare, în maximum 30 de zile de la comunicare, devine o condiție de bază pentru menținerea eșalonării la plată.

Mai trebuie discutat și faptul că în cazul datoriilor fiscale eșalonate, companiile și persoanele fizice trebuie să achite o dobândă stabilită pentru fiecare rată din grafic.

În cele din urmă, un element important îl constituie faptul că legea nu se va aplica retroactiv. Noile reguli vor fi în vigoare pentru cererile de eșalonare depuse după intrarea în vigoare a OUG respective.