03 iun. 2023 | 14:55

Dacia, Renault si Nissan, pericol public pe șosele. Șoferii acuză de „înşelătorie şi punerea în pericol a vieţii”

ACTUALITATE
Dacia, Renault si Nissan, pericol public pe șosele. Șoferii acuză de „înşelătorie şi punerea în pericol a vieţii”

Mai mulți șoferi consideră că mașinile Dacia, Renault și Nissan reprezintă un pericol public pe șosele. Aceștia sunt de părere că sunt înșelați de către companiile producătoare auto.

Aproximativ 2.000 de șoferi care dețin mașini de la Renault, Dacia și Nissan din Franța urmează să depună o plângere penală împotriva Grupului Renault și Nissan în cadrul tribunalului din Nanterre, potrivit avocatului celor care reclamă practica producătorilor auto.

Plângerea este depusă în cazurile de „înșelătorie, punerea în pericol a vieții, escrocherie și practici comerciale înșelătoare” după cum a afirmat avocatul.

„Până în prezent sunt aproape 2.000 de persoane (1.789 mai exact). Şi având în vedere că înscrierile continuă ne puteam aştepta la o cifră mai mare. Nu mai este vorba de o simplă dispută între un gigant şi o persoană izolată”, a precizat avocatul Christophe Leguevaques.

Șoferii consideră că anumite modele Dacia, Renault și Nissan reprezintă un adevărat pericol

Reclamanții doresc să depună plângerea pe baza disputei create de motoarele pe benzină 1.2 TCe sau DIG-T, motoare produse de Renault în perioada octombrie 2012 – iunie 2016, fiind aduse acuze că acestea consumă prea mult ulei, lucru care duce la o uzură prea rapidă a motorului.

În ceea ce privește modelele care au creat astfel de probleme se numără Renault Captur, Renault Clio IV, Renault Kadjar, Renault Megane 3, Renault Scenic 3, Dacia Duster, Dacia Lodgy, Nissan Juke și Nissan Qashqai.

UFC-Que Choisir este asociația pentru protecția consumatorilor care a lansat deja o avertizare în anul 2019 cu privire la aceste motoare. În luna ianuarie 2022 a fost lansată o acțiune colectivă în acest sens. Purtătorul de cuvânt la Grupului RenaultGrupului Renault a afirmat că grupul auto nu a încetat să examineze reclamațiile aduse.

De asemenea, fiecare solicitare primită a reprezentat obiectul unei examinări mai atente elementelor respective, oferind și un răspuns în acest sens. Reprezentanții Renault au transmis că mașinile dotate cu aceste motorizări rămân în continuare unele sigure și conforme cu reglementările actuale.

Aproximativ 400.000 de unități din motoare au fost produse în Spania la Valladolid și în Marea Britanie la Sunderland. Așadar, aproximativ 133.000 de vehicule au fost echipate cu motoarele respective în Franța, după cum a afirmat Grupul Renault, scrie Gerpres.

Grupul auto a înregistrat venituri totale de 11,5 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 29,9% în comparație cu anul trecut, livrând cu 14,1% mai multe automobile, însemnând 535.000 de autoturisme, după cei patru ani de scăderi consecutive. În ceea ce privește Dacia, vânzările au înregistrat creșteri cu 41 de puncte procentuale.