23 iun. 2023 | 06:00

Cutremur în sistemul de pensii din România: care vor fi cei mai afectați pensionari, ce au de pierdut, e oficial

ACTUALITATE
Cutremur în sistemul de pensii din România: care vor fi cei mai afectați pensionari, ce au de pierdut, e oficial

Sistemul de pensii din România va în următoarea perioadă subiectul unor reforme cât se poate de agresive și radicale. Problemele care trebuie soluționate sunt foarte grave, iar dacă autoritățile de la București nu sunt eficiente, țara noastră riscă să piardă sume de bani fabuloase sub formă de fonduri europene.

Înainte de finele săptămânii viitoare, Parlamentul ar trebui să adopte eliminarea pensiilor speciale. În teorie, ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților ar trebui să se întâmple luni. În practică, se mai pot întâmpla multe până atunci, inclusiv un protest cu consecințe dezastruoase din partea magistraților. Indiferent când se va desfășura însă votul, acesta este crucial pentru ca țara noastră să nu piardă bani din PNRR, să nu întârzie cu bifarea unor jaloane.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor săptămâna viitoare

Noul premier Marcel Ciolacu a promis și interzicerea practicii cumulului pensiilor de stat cu salariile, dar, din nou, nu este prima oară când auzim astfel de angajamente teoretice. „Acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Înainte de a-mi da votul vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.”, a spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește modul practic în care se vor adresa veniturile fabuloase ale unor angajați la stat, pe lângă interzicerea cumulării pensiilor speciale cu salariul la stat, se cochetează și cu posibilitatea impunerii de taxe suplimentare peste anumite sume primite după vârsta pensionării.

„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat premierul PSD.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele