29 mart. 2023 | 19:42

Cutremur în România, miercuri seară. În ce orașe s-a resimțit

ULTIMA ORĂ
Cutremur în România, miercuri seară. În ce orașe s-a resimțit

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri, la ora locală 19:09, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri (km), în apropierea următoarelor oraşe: 53 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km est de Braşov, 62 km vest de Focşani, 64 km nord-vest de Buzău şi 81 km nord de Ploieşti.

Cutremur în zona seismică Vrancea

Miercuri seară, la ora locală 19.09, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter, a transmis Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Potrivit INCDFP, seismul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 53 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km est de Braşov, 62 km vest de Focşani, 64 km nord-vest de Buzău şi 81 km nord de Ploieşti.

Cea mai puternică mişcare tectonică în țara noastră, în 2023, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Ce trebuie să faci în cazul unui seism puternic

Românii nu au cum să uite tragedia din Turcia și Siria, unde, în urma unui seism devastator, și-au pierdut viața zeci de mii de oameni, tot mai mulți gândindu-se că un scenariu asemănător s-ar putea repeta și la noi în țară.

Catastrofa care a lovit Turcia și Siria le-a reamintit românilor momentul 4 martie 1977. Experții vorbesc despre posibilitatea producerii unui nou seism major la noi în țară.

În timp ce autoritățile sunt sfătuite să ia măsuri în privința clădirilor cu risc de prăbușire, este la fel de important ca populația să știe ce are de făcut în cazul unui cutremur puternic. Una dintre cele mai cunoscute recomandări este să te adăpostești sub tocul ușii. Un sfat total greșit, avertizează acum specialiștii. În astfel de momente delicate, este mai important ca oricând să îți păstrezi calmul și să nu fugi spre ieșirile din clădiri.

Gestul care îți poate salva viața

Evită, de asemenea, locul de sub masă sau bancă. Te vor proteja de bucățile de tencuială desprinse din tavan, dar nu și în cazul prăbușirii. În schimb, alege să stai în poziție ghemuit lângă un obiect solid, nu sub el, adică în spațiul dintre doi pereți de rezistență. Liftul și scările sunt la fel de periculoase, fiind primele structuri afectate de seism.

În cazul în care cutremurul se produce noaptea, un simplu gest ți-ar putea salva viața, în situația în care blocul sau casa se prăbușește. Sfatul seismologilor este să te rostogolești din pat în așa fel încât să fii înfășurat în plapumă sau pătură, aceasta putând să te protejeze de temperaturile scăzute până la intervenția echipelor de salvare.