17 ian. 2023 | 09:23

Cutremur imobiliar în România, iar bula se resimte în toată Europa de Est: ce s-a întâmplat cu prețul locuințelor

ACTUALITATE
Cutremur imobiliar în România, iar bula se resimte în toată Europa de Est: ce s-a întâmplat cu prețul locuințelor

Ca să înțelegi amploarea bulei imobiliare din România, este suficient să te uiți la ritmul necontrolat în care au explodat prețurile în doar câțiva ani și, eventual, să iei ca referință situația din alte țări din regiune.

În România, în doar 7 ani, prețul locuințelor a crescut cu 43,2%, folosind ca referință valorile pentru apartamente și case din trimestrul al treilea al anului trecut. Un pic șocant este însă altceva, în același timp, prețurile din Ungaria și Polonia au devenit mai mult decât duble, conform unui raport publicat de Banca Centrală Română. Din acel moment, T3 2022, cutremurul a început să se resimtă.

Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor în 2023

Conform Eurostat, creșterea prețurilor la locuințe s-a ponderat semnificativ din trimestrul trei al anului trecut în Europa Centrală și de Est. În continuare vorbim de o creștere de la un trimestru la altul, dar încetinerea este serioasă, iar comparativ cu anul anterior, se vede ruperea de ritm și tendința agresiv descendentă.

În mod interesant, perioada pandemiei s-a suprapus cu un boom pe piața imobiliară din Europa, odată cu popularizarea telemuncii, când oamenii au început să se gândească serios la achiziția unor locuințe mai spațioase. Diminuarea acelui fenomen poate reprezenta un motiv pentru criza imobiliară care vine peste noi cu pași repezi, dar o explicație mai probabilă ar putea fi înăsprirea politicilor bancare și explozia dobânzilor. Pur și simplu, este imprevizibil ce ți se va întâmpla cu rata în cazul în care contractezi acum un credit.

Conform Economedia.ro, situația actuală din piața imobiliară este și o consecință a deprecierii leului în fața euro, dar și a deprecierii forințului maghiar. În mod surprizător, coroana cehă s-a apreciat cu 0,2% în ultima săptămână și 0,7% de la finele anului trecut. Nu ajută nici contul curent din cadrul balanței de plăți ce a avut un deficit de 27,1 miliarde de euro în luna noiembrie (suma ultimelor 12 luni), în creștere de la 26,1 miliarde de euro în octombrie.

evolutia preturi locuinte

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele