07 mart. 2023 | 17:24

Cutremure Turcia și Siria: O nouă veste proastă de la ONU, anunțul tocmai a fost făcut

ULTIMA ORĂ
Cutremure Turcia și Siria: O nouă veste proastă de la ONU, anunțul tocmai a fost făcut

Tragedie de proporții în Turcia, unde un cutremur de 7.8 pe scara Richter a ucis și a rănit mii de oameni pe o rază de zeci de kilometri. Bilanțul victimelor continuă să crească, pe măsură ce echipe de salvatori caută supraviețuitori printre dărâmături. Munca lor este îngreunată de condițiile meteo extrem de grele. Este alertă națională în această țară, iar președintele Recep Erdogan a mobilizat toate forțele de ordine să intervină. Un bloc cu 10 etaje s-a prăbușit și sute de clădiri au fost complet avariate de seismul care a durat mai mult de un minut și jumătate. Președintele turc a decretat o săptămână de doliu în urma tragediei. Și Siria a fost afectată. Țara a cerut activarea mecanismului de protecție civilă UE. În plus, într-un moment istoric, Israelul a declarat că va trimite ajutoare Siriei, țară care era deja distrusă din cauza războiului.

Cutremure devastatoare în Turcia și Siria

Update 7 martie, ora 17.16. Pagubele provocate de cutremurul catastrofal din Turcia și Siria, de luna trecută, sunt estimate la peste 100 de miliarde de dolari doar pentru Turcia, a precizat, marți, Organizația Națiunilor Unite.

„Este deja clar că numai pagubele se vor ridica la peste 100 de miliarde de dolari”, a spus Louisa Vinton, de la Programul ONU pentru Dezvoltare, prin intermediul unei legături video de la Gaziantep (Turcia).

11 provincii din regiunea Anatoliană de sud-est a Turciei au fost puternic afectate de seismele cu magnitudinea de 7,7, respectiv, 7,6 grade, orașele Hatay și Kahramanmaraș fiind printre cele mai grav afectate.

Update 1 martie, ora 08.52. Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia a crescut la 45.089 de morți, a transmis, miercuri, Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), ridicând numărul total al victimelor, inclusiv în Siria, la aproximativ 51.000.

Potrivit AFAD, peste 160.000 de clădiri din Turcia, ce conțineau 520.000 de locuințe, s-au prăbușit sau au fost grav avariate, iar aproximativ două milioane de persoane au plecat din regiunea lovită de peste 11.000 de replici de la seismul inițial. Reprezentanții Agenției au montat peste 350.000 de corturi în 332 de locuri din întreaga regiune.

Update 23 februarie, ora 13.40. Agenția de gestionare a dezastrelor AFAD a înregistrat peste 7.200 de replici din 6 februarie – unele cu magnitudinea de peste 5,0 grade – lăsând mulți locuitori din regiunea afectată de cutremur îngrijorați, în timp ce numărul morților atât în Turcia, cât și în Siria a depășit pragul de 49.000.

Bilanțul raportat în Siria este de 5.814, care nu s-a modificat de câteva zile. În total, bilanțul victimelor dezastrelor din cele două țări a ajuns la 49.370 de morți.

 

Update 20 februarie, ora 8.05.  Turcia a declarat duminică că eforturile de salvare în urma cutremurului devastator de săptămâna trecută s-au încheiat în toate provinciile, cu excepția a două, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Turcia, a anunțat un nou ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei la 6 februarie a ucis peste 44.000 de persoane, iar probabilitatea de a găsi supraviețuitori după două săptămâni este extrem de redusă.

Șeful agenției turce pentru dezastre, Yunus Sezer, a declarat duminică că eforturile de căutare și salvare au fost finalizate în toate provinciile, cu excepția Hatay și Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.

Peste 46.400 de persoane au murit în Siria și Turcia de la cutremurele de acum aproape două săptămâni, potrivit autorităților. În ultimele zile ale operațiunilor de căutare și salvare, lucrătorii de urgență au reușit să scoată doar câțiva oameni în viață dintre dărâmături.

Update 19 februarie, ora 13.39. Cutremurul de 7,8, care s-a produs în 6 februarie, în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria, a fost urmat de peste 6.000 de replici, a anunţat, duminică, Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale.

Potrivit AFAD, au fost înregistrate „replici seismice la fiecare trei sau patru minute”, iar aproape 40 dintre ele au avut magnitudini de peste 5 grade pe scara Richter, a declarat Orhan Tatar, directorul Agenției. Seismologii spun că astfel de replici s-ar putea produce şi în perioada următoare, afectându-i pe „localnicii deja traumatizaţi”.

Update 19 februarie, ora 09.54. Un nou cutremur (5,2 pe scara Richter) a lovit regiunea Centrală a Turciei, a anunţat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 km, potrivit EMSC.

Din nefericire, bilanțul deceselor continuă să crească. Peste 46.000 de oameni și-au pierdut viața în cutremurele din Turcia şi Siria, în timp ce aproape 345.000 de apartamente au fost distruse.

Update 18 februarie, ora 09.55. Peste 45.000 de oameni au murit în cutremurele din Turcia și Siria, iar bilanțul este așteptat să crească, în condițiile în care multe persoane sunt încă dispărute. Bilanțul victimelor din Turcia se ridică la 39.672 de morți, în timp ce Siria a raportat peste 5.800 de decese.

Între timp, a doua echipă de salvatori români trimiși în Turcia, formată din pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, doi medici și doi asistenți de la UPU-SMURD București, dar și din câini de urmă, s-a întors în țară. Timp de 10 zile, aceștia au căutat supraviețuitori printre ruine.

„Ne-am confruntat cu o imagine apocaliptică, chiar dacă suntem salvatori și unii o facem chiar de zeci de ani meseria asta. A fost șocant pentru noi la început. Și aici mă refer la miile de clădiri prăbușite și la persoanele decedate și la cele pe care le-am găsit”, a declarat lt. col. Adrian Dinu, locțiitorul comandantului grupului special de salvatori, pentru Știrile Pro TV.

Update 16 februarie, ora 22.30. Joi, 16 februarie, un nou seism a avut loc în Turcia,mai exact în Antakya.

Cutremurul a avut o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter și a fost resimțit și în Siria și Liban.

Update 15 februarie, ora 19.44. Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit că este deosebit de îngrijorată de bunăstarea oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli și cu acces redus la ajutoare.

„Este clar că zona de cea mai mare îngrijorare în acest moment este cea din nord-vestul Siriei”, a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

„Impactul cutremurului în zonele din Siria controlate de guvern este semnificativ, dar serviciile sunt acolo și există acces la acești oameni. Trebuie să ne amintim aici că, în Siria, am avut zece ani de război. Sistemul de sănătate este uimitor de fragil. Oamenii au trecut prin iad”.

Update 15 februarie, ora 17.45.  Ministrul iordanian al afacerilor externe, Ayman Safadi, a sosit la Damasc, aceasta fiind prima vizită de acest fel între cei doi vecini de la începutul războiului sirian, în 2011.

„Safadi va discuta despre nevoile umanitare și de ajutor de care cele două țări au nevoie”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe. Iordania găzduiește zeci de mii de refugiați sirieni care au fost strămutați în timpul războiului.

Iordania a trimis mari transporturi de ajutoare în Turcia și Siria – regatul a trimis un spital medical în Turcia și a organizat mai multe zboruri mari și convoaie de ajutoare prin punctul de trecere a frontierei nordice a țării cu Siria.

Update 15 februarie, ora 16.23.  Turcia a declarat că un număr total de 50.576 de clădiri s-au prăbușit sau sunt grav avariate în urma cutremurelor care au lovit prima dată săptămâna trecută.

Într-un raport, Ministerul Mediului din țară a declarat că toate clădirile cu risc trebuie demolate de urgență. Autoritățile au inspectat până în prezent peste 387.000 de clădiri din cele 10 provincii din sud-estul țării afectate de cutremur.

Orașul Gaziantep are cel mai mare număr de clădiri care trebuie demolate de urgență – aproape 12.000, urmat de 10.911 în Hatay și 10.777 în Kahramanmaras, se arată în raport.

Cutremurele au fost urmate de 3.858 de replici, potrivit Președinției pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

Update 14 februarie, ora 23.01. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat marți că cutremurele puternice de săptămâna trecută au fost „la fel de mari ca bombele atomice” și au provocat moartea a 35.418 persoane în regiunea sudică a țării.

Erdogan a mai spus că sute de mii de clădiri sunt nelocuibile în sudul Turciei, adăugând că „orice țară s-ar confrunta cu problemele cu care ne-am confruntat noi în timpul unui astfel de dezastru”.

Liderul turc a declarat că țara a primit sprijin și mesaje de condoleanțe din peste 100 de țări, în special din Emiratele Arabe Unite, subliniind că dezastrul „a demonstrat semnificația solidarității internaționale” într-o lume în care omenirea se confruntă cu provocări imense.

„Astăzi, sute de milioane de prieteni și frați din Africa până în Asia, din Statele Unite până în Balcani și din Europa până în regiunea Golfului ne întind mâinile lor de ajutor”, a declarat președintele, după ce și-a anulat vizita planificată la Dubai pentru a participa la Summitul mondial al guvernelor, după ce țara sa a fost lovită de două cutremure devastatoare.

„Aș dori să le spun: „Fie ca Allah să vă binecuvânteze tuturor fraților și surorilor mele care, în ciuda resurselor lor reduse, au trimis tot ce au pentru țara noastră”.”

Erdogan a evidențiat eforturile Turciei de a ajuta supraviețuitorii și de a se reface în urma dezastrelor, pe fondul unui număr tot mai mare de morți, numind cutremurele „nu doar unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria țării noastre, ci și din istoria întregii omeniri.”

Potrivit acestuia, cutremurele au afectat aproximativ 20 de milioane de persoane, după ce pagubele s-au extins la o regiune de 500 de kilometri în 10 provincii locuite de 13,5 milioane de oameni.

„Potrivit oamenilor de știință, energia eliberată de aceste cutremure este la fel de puternică precum 500 de bombe atomice”, a declarat Erdogan.

El a precizat că peste 81.000 de răniți în urma cutremurului au fost externați din spitale, iar peste 8.000 de persoane au fost salvate dintre dărâmături, în timp ce echipele de căutare și salvare, desfășurate din întreaga lume, își continuă activitatea pentru a găsi mai mulți supraviețuitori.

Turcia declarase nivelul 4 de urgență în regiunea afectată de cutremur. Erdogan a declarat că guvernul va începe în curând eforturile de construcție.

Președintele turc a subliniat că „guvernanța globală și cooperarea strânsă vor determina viitorul lumii noastre”, în timp ce omenirea navighează printre provocările globale, inclusiv dezastrele naturale induse de schimbările climatice, precum și inflația în creștere, întreruperea lanțului de aprovizionare, insecuritatea alimentară și energetică și fragmentarea lanțului de aprovizionare.

Update 14 februarie, ora 09.55. Bilanţul cutremurelor a ajuns la 31.643 de decese în Turcia şi la peste 5.700 în Siria. Între timp, doi bărbați au fost salvaţi în viaţă de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras, marţi, după aproape 200 de ore de la seismul devastator de săptămâna trecută, a relatat postul de televiziune CNN Turk.

Update 13 februarie, ora 18.10. Cutremurul de săptămâna trecută este acum unul dintre cele mai mortale cinci cutremure din ultimele două decenii.

Bilanțul victimelor cutremurului de lunea trecută din Turcia și Siria a depășit acum 37.000 de morți.

Numai în Turcia, peste 31.000 de persoane au murit, ceea ce face ca seismul să fie unul dintre cele mai mortale din istoria țării.

Update 13 februarie, ora 16.44. ONU va ajuta la mutarea ajutoarelor din nordul Siriei controlat de guvern în nord-vestul controlat de rebeli, a adăugat Griffiths.

Alte șase camioane ale Națiunilor Unite care transportă ajutoare și ajutoare de la Programul Alimentar Mondial au trecut luni în nord-vestul Siriei, potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Camioanele transportau alimente și articole nealimentare.

În total, 58 de camioane inter-agenții ale ONU care transportau ajutoare au trecut în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere Bab Al-Hawa din Turcia începând de joi, potrivit informațiilor furnizate de Sun-Suon.

ONU va ajuta la mutarea ajutoarelor din Siria controlată de guvern în nord-vestul controlat de rebeli, afirmă șeful serviciului umanitar.

Națiunile Unite vor ajuta la mutarea ajutoarelor din regiunile controlate de guvern în Siria către nord-vestul țării, controlat de rebeli, a declarat luni șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, în timpul unei vizite la Alep, în nordul Siriei.

„Vom avea asistență care se va deplasa de aici spre nord-vest. Dar nord-vestul este doar o parte a Siriei, după cum știți”, a declarat Griffiths.

Griffiths a declarat duminică că ONU a „dezamăgit” populația din nord-vestul Siriei.

„Până acum am dezamăgit oamenii din nord-vestul Siriei. Ei se simt, pe bună dreptate, abandonați, căutând un ajutor internațional care nu a sosit. Datoria mea și obligația noastră este de a corecta acest eșec cât mai repede posibil”, a scris Griffiths duminică pe Twitter.

Oficialii sirieni au declarat în repetate rânduri că guvernul este „pregătit” să trimită ajutoare în teritoriile controlate de rebeli, dar se pare că, de la cutremurul din 6 februarie, nu a intrat niciun ajutor din teritoriile controlate de guvern. Guvernul sirian a aprobat vineri trimiterea de ajutoare în teritoriile rebele din nord-vestul țării, dar nu a fost furnizat niciun termen.

Ajutoarele pentru cutremur din zonele din Siria aflate sub controlul guvernului către teritoriile controlate de rebeli au fost întârziate din cauza „problemelor de aprobare cu grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS)”, a declarat duminică o sursă pentru CNN.

HTS, o reîncarnare a grupării Jabhat al-Nusra, afiliată la al-Qaida, este în prezent forța dominantă în Idlib, Siria.

Update 13 februarie, ora 13.31. Bilanţul victimelor în cutremurele din Turcia şi Siria a ajuns, luni după-amiază, la cel puţin 37.357 de morţi, iar faza operaţiunilor de căutare şi salvare ar urma să se apropie de sfârşit, a anunţat şeful agenţiei ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths. Potrivit acestuia, urgenţa trece acum la a furniza adăpost, hrană, şcolarizare şi îngrijire psihosocială pentru supravieţuitori.

Update 13 februarie, ora 10.00. Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 33.000 de morți. Până astăzi, seismele au ucis cel puțin 29.605 persoane în Turcia și peste 3.500 în Siria.

Din păcate, există riscul izbucnirii unor epidemii atât în Siria, cât și în Turcia, în condițiile în care mulți supraviețuitori nu au acces la apă curată și nici la toalete, avertizează experții, iar cadavrele numeroase prinse sub dărâmături ar putea contamina sursele de apă.

Update 10 februarie, ora 13.58. Aproape de epicentrul cutremurului devastator din Turcia, supraviețuitorii au început să-și îngroape morții. Numărul decedaților este atât de mare, încât oamenii nu au săpat morminte, ci tranșee. La marginea gropilor, rudele se roagă pentru sufletele celor pe care i-au pierdut. Bilanțul victimelor se apropie de 22.000.

„Gravitatea catastrofei este imensă. Apocalipsă. Sunt mii de morți și răniți. Vedeți, acestea sunt morminte recent săpate. Am început deja să îngropăm oameni aici. Nu a rămas nicio familie fără durere. Majoritatea oamenilor nici măcar nu știu ce să facă de-acum înainte. Nu știm ce se va întâmpla”, a declarat un martor.

Între timp, au apărut noi imagini din satelit cu dezastrul rămas după cutremurul de luni, care a devastat orașele Turciei.

Update 10 februarie, ora 07.30. Bilanțul dezastrului din Turcia și din Siria este unul cutremurător. Sunt deja peste 21.000 de morți, aproape 80.000 de răniți și mai bine de un milion de oameni au rămas fără locuință. La căutări participă 100.000 de salvatori, care continuă să răscolească ruinele după supravieţuitori.

Banca Mondială va acorda un ajutor de 1,78 miliarde de dolari Turciei: „Acordăm o asistenţă imediată şi pregătim o evaluare rapidă a nevoilor urgente şi masive de pe teren. Acest lucru va ajuta la identificarea domeniilor prioritare pentru redresarea şi reconstrucţia ţării, pe măsură ce pregătim operaţiuni pentru a răspunde acestor nevoi”, a declarat preşedintele David Malpass.

Update 9 februarie, ora 13.54. Bilanțul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria a crescut, numărul morților ajungând la cel puțin 17.176. Din păcate, sute de mii de sinistrați dorm sub cerul liber, fără apă sau căldură, de teama unui nou seism devastator. Din cauza gerului cumplit, misiunile de salvare se transformă, treptat, în unele de recuperare a cadavrelor din ruine.

Update 9 februarie, ora 11.08. Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la Bruxelles, că România va trimite ajutoare umanitare și în Siria, pentru zonele devastate de cutremurele foarte puternice de luni dimineață.

Update 9 februarie, ora 10.35. Numărul persoanelor care au murit în cutremurele din Turcia şi Siria a depăşit 16.000, potrivit autorităţilor locale. De asemenea, sunt peste 68.000 de răniți.

Update 9 februarie, ora 07.25. Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria se ridică acum la cel puţin 15.383 de morţi, inclusiv cetăţeni străini, anunță autorităţile locale.

Numărul victimelor din Turcia a crescut cu peste 3.000 de decese în doar câteva ore, fiind actualizat la 12.391, a spus Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă.

Numărul total al morților în Siria este de cel puţin 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli (nord-vestul ţării), potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe”, precum şi alte 1.262 de decese în zonele controlate de guvern, a anunțat presa de stat siriană. De asemenea, Republica Moldova și SUA au transmis, miercuri, că cetățeni de-ai lor și-au pierdut viața în Turcia.

Update 8 februarie, ora 17.20. Turcia a cerut României suplimentarea echipei de salvatori. Încă 57 de salvatori români merg în zona afectată de cutremur din Turcia. Acestora li se alături doi meci, doi asistenți și voluntarii de la Grupul Câinilor utilitari.

Șeful DSU, Raed Arafat, le-a transmis celor care pleacă în misiune să sprijine la salvarea oamenilor și să se protejeze tot timpul.

„Aveţi cu voi colegi voluntari care vin de la ONG-uri, de la Salvamont, care au câini antrenaţi pentru această activitate şi avem colegii medici şi asistenţi de la SMURD cu care aţi mai lucrat şi care o să vă asigure vouă sprijinul, dar sunt foarte importanţi şi când lucraţi pe persoane care sunt blocate şi care trebuie asistate în momentul în care sunt scoase.

Nu e o misiune uşoară, e o misiune grea. Echipamentele de protecţie sunt obligatorii pentru toţi. Atenţie la cap, atenţie la orice când lucraţi, să fiţi cât mai bine protejaţi. Când vă întoarceţi, să fiţi tot aşa, în forma asta”, le-a spus Arafat salvatorilor care se îndreaptă către Turcia.

„În cursul nopţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Bucureşti, colegii de la SMURD Bucureşti au pregătit totul, cu ce pleacă, au fot solicitate în primă fază un avion NATO şi în a doua fază am solicitat şi al doilea.

Avem două avioane SPARTAN care sunt şi ele pregătite să plece. La acest moment, avioanele cu personalul – pentru că sunt mai lente – vor ajunge în cam două ore şi jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C17, apoi al doilea C17, de data asta cu utilajele. Pentru a fi mai uşoară intervenţia, de data asta am decis să trimitem şi maşini pentru a fi echipa mai mobilă, mai puţin o povară pe autorităţile turce şi mai mult independentă pentru a face eu treabă.

Suntem contracronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază deja sunt din partea UE 5.000 de salvatori aproximativ şi 200 de câini acolo. Noi mai trimitem acum acolo 57 de persoane care sunt salvatori de la ISU BIF, plus doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, plus voliuntari de la Grupul Câinilor Utilitari careu au venit inclusiv din Caransebeş ca să participe la această misiune”, a declarat Raed Arafat.

Update 8 februarie, ora 16.52. Cel mai distructiv din ultimele decenii, cutremurul inițial a provocat distrugeri în spitale, aeroporturi și drumuri și a dărâmat peste 6.400 de clădiri în Turcia. Mulți locuitori s-au plâns de atunci de resursele insuficiente și de răspunsul lent la situațiile de urgență.

Autoritățile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanță de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est.

„Am avut unele probleme în aeroporturi și pe drumuri, dar astăzi ne este mai bine. Vom fi mai bine mâine și mai târziu. Avem încă unele probleme cu combustibilul… dar le vom depăși și pe acestea”, a declarat președintele turc Erdogan după ce a vizitat corturile instalate de Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că au existat unele probleme în răspunsul inițial la cutremurele masive care au lovit sudul Turciei, dar operațiunile au revenit la normal acum, adăugând că bilanțul victimelor din această țară a crescut la 8.574 de morți.

Update 8 februarie, ora 13.43. Alte două cutremure s-au produs, miercuri, în Turcia. Seismele de 5,5, și 4,6 pe scara Richter i-au speriat pe oameni, care au început să fugă de lângă clădiri. Multe dintre ele sunt fisurate sau grav avariate și se pot prăbuși la orice replică.

„În ziua de 08 Februarie 2023, la ora 13:24:07 (ora locală a României), s-a produs în centrul Turciei un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.6, la adâncimea de 10km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 58km N de Kahramanmaras, 105km V de Adiyaman, 106km V de Malatya, 115km N de Gaziantep, 137km NE de Osmaniye, 161km SE de Kayseri, 177km NV de Sanliurfa, 184km S de Sivas, 193km V de Elazig, 194km V de Siverek”, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Între timp, bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 11.200 de decese! 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia și, din păcate, șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la altă.

Astăzi, președintele turc Recep Erdogan a ajuns în zonele afectate cel mai puternic de cutremur, unde oamenii sunt furioși din cauza lipsei de acțiune a autorităților. Sinistrații acuză că nu au primit ajutor și că încă au rude și prieteni sub dărâmături. Șeful statului vizitează Kahramanmaras, Hatay și Pazarcik.

Update 8 februarie, ora 11.41. Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 9.487 de morți, potrivit autorităților naționale.

În Turcia sunt cel puțin 6.957 de morți, iar alte peste 38.000 de persoane au fost declarate rănite, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Murat Kurum, în timpul unei ședințe televizate. Iar în Siria, cel puțin 2.530 de oameni au decedat atât în zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli.

Update 8 februarie, ora 10.15. Turcia a revizuit numărul morților, care a ajuns la 6.957 de persoane. În Siria sunt, până acum, 2.470 de decese, bilanțul victimelor în cele două țări fiind 9.427. De asemenea, peste 40.000 de oameni au suferit răni.

Update 8 februarie, ora 09.14. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat, miercuri, în sistem hibrid, de către premierul Nicolae Ciucă și cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Potrivit Guvernului, hotărârea adoptată prevede şi scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate pentru utilizarea acestora de echipa de căutare-salvare urbană, care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Turciei prin Mecanismul de asistenţă umanitară internaţională.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale a fost abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Turciei sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, la misiune vor participa doi medici şi doi asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), precum și echipe canine.

Update 8 februarie, ora 07.20. Numărul morţilor în cutremurele devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100. Vicepreşedintele turc Fuat Otkay anunță că decesele au ajuns la 5.894. Sunt peste 34.000 de răniți, iar în jur de 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma seismelor. În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, arată datele furnizate de Ministerul Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets.

Update 7 februarie, ora 17.05. Cel puțin 5.261 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise în urma cutremurului care a lovit luni regiunea

Numărul persoanelor ucise în Siria este de peste 1.712. Căștile Albe din Siria – cunoscute și sub numele de Apărarea Civilă siriană – au declarat marți că peste 900 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziție. În zonele controlate de guvern, bilanțul victimelor este de 812 morți, potrivit agenției de presă de stat SANA.

În Turcia, bilanțul victimelor este de 3.549 de morți, potrivit declarațiilor făcute marți de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 25.000 de persoane au fost rănite, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.

Update 7 februarie, ora 16.34. Taiwanul își mărește donația către guvernul turc la 2 milioane de dolari pentru ajutorarea sinistraților și a trimis două echipe de salvare în țară, a anunțat marți Ministerul taiwanez de Externe.

Guvernul taiwanez anunțase anterior, luni, că va dona 200.000 de dolari Turciei în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea 7,8.

Peste 130 de salvatori au fost deja trimiși în Turcia pentru a ajuta la eforturile de salvare începând de marți dimineață, a declarat Agenția Națională de Pompieri din Taiwan.

Update 7 februarie, ora 14.25. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat stare de urgență pentru trei luni în 10 provincii afectate de cele două seisme majore, cu magnitudinea 7.8, respectiv 7.5. Numărul victimelor a ajuns deja la câteva mii și crește continuu, pe măsură ce sunt găsite foarte multe trupuri neînsuflețite sub dărâmături.

„Turcia se confruntă cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria sa, ci și din lume. Monitorizez situația. Până în prezent, 54.000 de corturi și 102.000 de paturi au fost trimise în regiunile afectate de cutremur. Aproape 54.000 de persoane participă la operațiunile de salvare în toate zonele afectate de cutremure. 70 de țări și-au oferit ajutorul”, a spus Erdogan.

Update 7 februarie, ora 10.46. Prima aeronavă MApN din Turcia a ajuns în țară. Avionul a transportat opt români și doi polonezi, conform anunțului secretarului de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat. 

Românii au fost preluați de ISU, iar MAE a anunțat că la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite 11 solicitări de informații și asistență consulară. 

Avionul care a plecat în Turcia s-a întors în România cu opt români și doi polonezi. 

„A sosit primul avion cu opt cetăţeni români, nu sunt cei nouă elevi şi profesorul lor, ei erau încă pe drum şi urmau să ajungă la aeroport, îi aşteaptă o aeronavă, dar au ajuns la acest moment opt cetăţeni români din diferite locaţii, Satu Mare, Iaşi, Dolj, şi doi cetăţeni polonezi” , a declarat marţi dimineaţa Raed Arafat.

„Ei acum au fost preluaţi de microbuzele de la ISU, o parte aşteaptă familiile care vor ajunge în două ore şi vor fi duşi la terminalul de la Otopeni, unde vor aştepta familiile şi vor pleca cu ei, şi o parte, cetăţenii polonezi, vor fi duşi la un hotel unde vor rămeâne şi ulterior vor lua un avion către Polonia” , a adăugat Arafat.

Update 7 februarie, ora 09.03. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un nou cutremur s-a produs, marți dimineață, în Turcia. Cel mai recent bilanț indică peste 5.500 de morți în Turcia și Siria.

Potrivit INFP, în ziua de 7 februarie 2023, la ora 05:13 (ora locală a României), s-a produs în centrul Turciei un cutremur semnificativ cu magnitudinea 5.3, la adâncimea de 10km, în apropierea următoarelor orașe: 51km V de Adiyaman, 69km E de Kahramanmaras, 75km N de Gaziantep, 91km SV de Malatya, 112km NV de Sanliurfa, 142km V de Siverek, 145km NE de Osmaniye, 171km N de Aleppo, 172km SV de Elazig, 189km V de Viransehir.

Update 7 februarie, ora 07.30. Cel puţin 4.372 de persoane și-au pierdut viața în Turcia şi Siria, a declarat Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre. Alte aproape 20.000 au fost rănite. Potrivit rapoartelor, peste 5.600 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia, în timpul şi după cutremurul de 7,8. Sunt distrugeri similare în nordul Siriei.

Update 6 februarie, ora 23.15. Ambasada Turciei la București a transmis un mesaj de mulțumire României pentru ajutorul trimis și reacția rapidă la catastrofa care a lovit țara. În urma cutremurelor, țara noastră a trimis ajutoare constâng în 60 de persoane din partea Unității de căutare, salvare a IGSU, dar și asistenți de la SMURD și voluntari de la clubul de câini utilitari.

„Mulțumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios. Dumnezeu să ocrotească echipa care este pe drum spre Turcia! Apreciem eforturile lor și le dorim mult succes!”, se arată în postare.

Update 6 februarie, ora 22.21. Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 2.724 de morți în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care a zguduit Turcia și Siria luni dimineață.

Numărul total al răniților a urcat la 13.580, pe baza informațiilor furnizate de diferite agenții. Turcia are cel puțin 11.119 persoane rănite, iar Siria are 2.461 de persoane rănite în urma cutremurului.

Bilanțul total al victimelor din Siria a crescut la 1.073 de morți. Agenția de știri SANA a raportat 593 în zonele controlate de guvern, iar grupul „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat 480 de morți în zonele controlate de opoziție.

Bilanțul total al morților în Turcia a urcat la 1.651, potrivit vicepreședintelui Turciei, Fuat Oktay.

Update 6 februarie, ora 20.58. Cinci studenți români au cerut să fie repatriați. Ambasada României la Ankara a primit o solicitare de la nouă cetățeni români, studenți Erasmus, pentru a fi repatriați. Aceștia se află în Kayseri. Cutremurele nu au provocat distrugeri în această zonă, însă cinci studenți și-au exprimat dorința de a reveni în România.

„Până la acest moment, nu au fost înregistrate semnalări din partea autorităților turce privind eventuali cetățeni români afectați în urma cutremurelor. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce și cu cetățenii români care au contactat misiunea diplomatică și acordă asistenţă consulară, conform competențelor legale.

Cu acest prilej, MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce”, transmite MAE.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Update 6 februarie, ora 19.10. Peste 2.300 de persoane au murit, iar salvatorii se grăbesc să scoată supraviețuitori de sub dărâmături, după ce un cutremur devastator s-a produs în Turcia și Siria, lăsând distrugeri și dărâmături de o parte și de alta a graniței.

Unul dintre cele mai puternice cutremure care a lovit regiunea în ultimul secol a zguduit locuitorii din paturile lor luni dimineață, în jurul orei 4, iar seismele s-au simțit până în Liban și Israel.

În Turcia, cel puțin 1.498 de persoane au murit și mai multe mii sunt rănite, potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) din această țară.

În Siria vecină, cel puțin 820 de persoane au murit. Potrivit agenției de presă de stat siriene SANA, 430 de persoane au murit în zonele controlate de guvern, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus.

Grupul „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea civilă siriană, a raportat 390 de morți în zonele controlate de opoziție.

O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale în contextul unui război civil sângeros care a început în 2011.

Lnur Cevik, un consilier al președintelui Turciei, a vorbit despre faptul că salvarea oamenilor de sub dărâmături este „o cursă contra cronometru”. Condițiile meteo nefaorabile face ca operațiunile să fie aproape imposibile.

„Lucrezi împotriva timpului. Condițiile meteorologice nefavorabile și oamenii care se află sub dărâmături… trebuie să-i salvezi înainte ca vremea să se răcească și mai tare, iar acești oameni să moară din cauza frigului”, a declarat oficialul turc într-o intervenție la BBC.

Update 6 februarie, ora 17.02. Președintele Joe Biden a transmis condoleanțe celor afectați de cutremurul mortal și s-a oferit să trimită ajutor american în Turcia dacă va fi nevoie.

„Sunt profund întristat de pierderile de vieți omenești și de devastarea provocată de cutremurul din Turcia și Siria”, a scris Biden pe Twitter, referindu-se la Turcia după numele oficial preferat.

„Am dat instrucțiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situația în coordonare cu Turkiye și să ofere orice fel de asistență necesară”, a adăugat el.

Update 6 februarie, ora 16.49. Președintele turc Recep Erdogan a făcut primele declarații despre cutremurele care au afectat Turcia.

„Astăzi la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan”, a afirmat Recep Erdogan, citat de postul TRT.

Update 6 februarie, ora 16.34. Președintele autorității de gestionare a dezastrelor din Turcia, Yunus Sezer, a declarat că peste 40 de țări și-au oferit ajutorul până în prezent.

Oficialii ruși au declarat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a sunat pe omologul său turc, Hulusi Akar, pentru a-și prezenta condoleanțele cu privire la cutremur și pentru a propune asistență.

Moscova plănuiește să trimită ajutor Turciei și Siriei, în pofida izolării sale internaționale conduse de Occident din cauza războiului din Ucraina.

Luni, președintele rus Vladimir Putin i-a trimis o telegramă președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-și exprima condoleanțele.

În telegrama făcută publică de Kremlin, Putin a declarat că Rusia este pregătită să „ofere asistența necesară” și a oferit „condoleanțe profunde pentru numeroasele victime și distrugerile masive provocate de un cutremur puternic în țara dumneavoastră”.

Președintele rus a transmis, de asemenea, „sincere condoleanțe și sprijin familiilor celor decedați și urări de însănătoșire rapidă tuturor celor răniți în această calamitate”.

Update 6 februarie, ora 16.07. Secretarul de Stat Raed Arafat a anunțat în ce va consta ajutorul pe care România îl va trimite Turciei.

La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat,

„Primele două avioane vor decola până la ora două, sperăm, vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, aeroportul din Adana, după care al treilea avion va pleca la diferenţă de două orel cu restul echipamentelor”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a mai spus el.

Update 6 februarie. ora 14.10. Uniunea Europeană a mobilizat 10 echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a devastat regiunea turcă Gaziantep. Salvatorii provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană. Și sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru furnizarea hărţilor detaliate ale zonelor afectate.

Update 6 februarie, ora 13.27. Un nou cutremur (5,7 pe scara Richter) a avut loc, luni, la prânz în Turcia, fiind al treilea seism produs astăzi.

Update 6 februarie, ora 13.00. La doar câteva ore după primul cutremur devastator, Turcia a mai fost lovită de încă un seism cu magnitudinea de 7.7 grade pe scara Richter, la o adâncime de doar doi kilometri. Zguduitura s-a resimțit la Istanbul, Ankara, Adana și Malatya.

Update 6 februarie, ora 12.43. România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei cu modul specializat de căutare-salvare RO-USAR, doi câini și tehnică aferentă; echipă de căutare-salvare cu doi câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul DSU. În total, echipa de la București este formată din 58 de membri.

Astfel, cu sprijinul MApN, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce.

Update 6 februarie, ora 11.18. Bilanțul victimelor cutremurului din sudul Turciei ar putea ajunge la 10.000 de morți, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite.

Potrivit estimărilor USGS, există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000. Estimările experților americani provin din modelarea bazată pe cutremurele istorice din regiune, populația expusă la cele mai puternice zguduiri și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

Update 6 februarie, ora 09.40. Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat, într-o postare pe Twitter, solidaritatea cu toţi cei afectaţi de cutremurul din Turcia. Șeful Guvernului a transmis că România este dispusă să acorde sprijin autorităților de la Ankara.

„Gândurile noastre sunt alături de oamenii din Turcia, de familiile victimelor şi la toţi cei răniţi sau afectaţi de devastatorul cutremur care a lovit Gaziantep”, a scris Ciucă pe Twitter.

Astfel, în urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR în Turcia, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii.

„În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, a explicat Executivul.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, a afirmat Executivul. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, a mai anunțat Guvernul.

„Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin. Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă”, au menționat autoritățile române.

Și Statele Unite au anunțat că sunt pregătite să sprijine eforturile de salvare în Turcia. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că SUA sunt „profund îngrijorate de cutremurul distructiv de astăzi”.

„Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”, a precizat Sullivan.

Update 6 februarie, ora 09.35. Cel puțin 360 de persoane au murit în cutremurul din sudul Turciei și nord-vestul Siriei. Misiunea de căutare a victimelor este în plină desfășurare, așa că bilanțul s-ar putea modifica.

„Toate echipele noastre sunt în alertă. Am emis o alertă de nivelul 4. Este un apel, inclusiv la ajutor internaţional”, a afirmat ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu.

Știrea inițială: Aproape 200 de oameni au fost uciși în două țări, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure din Turcia (în mai bine de 100 de ani) a provocat pagube în întreaga regiune, prăbușind zeci de clădiri.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 a avut loc luni dimineață, la 23 de kilometri est de Nurdagi, provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul frontierei Turcia-Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.

Bilanțul victimelor este tragic

Cel puțin 76 de persoane au murit și peste 440 au fost rănite în Turcia, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor AFAD. În Siria vecină sunt 111 morți și mai mult de 500 de răniți, a raportat Syrian State TV, citând Ministerul Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus.

Zeci de oameni sunt prinși sub dărâmături, a transmis grupul „Câștile Albe”, cunoscut oficial ca Syria Civil Defense, o organizație umanitară înființată pentru salvarea persoanelor rănite în conflict. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale pe fondul unui război civil sângeros început în 2011.

Zguduitura puternică s-a produs când oamenii încă dormeau și nu erau pregătiți pentru impact. Videocliplurile distribuite pe rețelele sociale arată zeci de clădiri prăbușite, în timp ce rezidenții înspăimântați se înghesuiau pe străzile întunecate. Salvatorii pot fi văzuți efectuând operațiuni de căutare și salvare cu lanterna, notează CNN.

Reacția lui Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a scris pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur. „Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai curând posibil și cu cât mai puține pagube”, a mai notat el. Iar ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că „prioritatea este să scoatem oamenii prinși sub clădirile ruinate și să îi transferăm la spitale”.

Se crede că seismul de luni este cel mai puternic care a lovit Turcia din 1939, când un cutremur de aceeași magnitudine a ucis 30.000 de oameni, potrivit USGS. Cutremurele cu această magnitudine sunt rare, având loc în medie mai puțin de cinci în fiecare an, oriunde în lume. Șapte cutremure de 7,0 sau mai mare au lovit această țară în ultimii 25 de ani, dar cel de astăzi este cumplit.