Cutremur fără precedent în piața imobiliară din România: a explodat bula prețului la apartament pentru români
De la mijlocul anului trecut, criza imobiliară a început să-și arate colții pe meleaguri mioritice. Inflația galopantă combinată cu o explozie a ratelor alimentate de creșterea ROBOR s-a resimțit rapid în piață. Anul nou a venit și cu o creștere a indicelui IRCC, deci consecințele nu ar trebui să surprindă pe nimeni.
În contextul actual de instabilitate economică și politică, problemele înregistrate pe piața imobiliară din România încep să-și arate rădăcinile în toate regiunile. În teorie, lucrurile ar fi trebuit îmbunătățite cu ajutorul programului guvernamental Noua Casă. În practică, acel program nu a fost niciodată mai inutil decât în 2023, când sumele disponibile prin respectiva inițiativă nu mai sunt suficient nici măcar pentru un apartament cu două camere în București, Brașov, Cluj, Iași, poate și Constanța sau Timișoara.
2023 a venit cu un cutremur imobiliar în România
Primele luni din 2023 confirmă o rupere agresivă de ritm când vine vorba de numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate în România, mai ales în marile orașe. Conform datelor agregate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în regiunea București – Ilfov, au scăzut vânzările cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Practic, s-au tranzacționat 19.000 de locuințe, în scădere cu aproximativ 6000.
„Vânzările au debutat cu un minus de 20% la nivel de București și Ilfov. Acest context de scădere vine după doi ani consecutivi în care am bătut record după record”, susține un Viorel Mohorea, agent imobiliar, citat de EVZ.
Argumentul de bază este simplu. Singurii care mai cumpără apartamente în 2023 sunt românii care au banii deoparte. De credite și alte angajamente financiare pe termen lung, fug românii, având în vedere cum au crescut dobânzile anul trecut, dar și în 2023, odată cu explozia IRCC. Până și proiectele noi sunt mult mai puține, pentru că lipsesc avansurile generoase din partea clienților. Românii au devenit mai sceptici că dezvoltatorii își vor respecta angajamentele asumate, așteptându-se la o umflare a prețurilor pe ultima sută de metri.
Punctual, pe un șantier unde se construiesc 79 de apartamente, cu suprafețe cuprinse între 50 și 90 de metri pătrați, au fost vândute doar o treime dintre unități. Iar acest lucru nu se datorează doar prețului foarte ridicat comparativ cu anii trecuți, care pornește de la 100.000 de euro, fără TVA. În trecut, un complex de acest fel era rezervat încă din faza de proiectare, atrage atenția sursa citată.