Cursul valutar scapă de sub orice control: peste 5 lei pentru un euro, greul de-abia acum începe
Noi previziuni economice dure ne dau fiori, semn că problemele noastre economice sunt departe de a se fi încheiat. De data aceasta, veștile rele vin din partea CFA România. Se pare că perspectivele sunt negative cu precădere pentru cursul valutar.
Dacă te numeri printre românii care locuiesc în chirie, vei fi foarte afectat în perioada următoare, deoarece leul se va devaloriza, iar euro va deveni mai puternic. După cum bine știm, piața imobiliară românească e raportată la moneda unică europeană, ceea ce înseamnă că efortul tău pentru a-ți plăti chiria lunară va crește. CFA România anticipează că, destul de curând, euro va sparge bariera de 5 lei și va crește considerabil.
Cum te afectează prăbușirea leului în fața euro, ca simplu român?
Chiar dacă ai propria ta casă și nu trebuie să achiți o chirie raportată la euro, asta nu înseamnă că devalorizarea monedei noastre naționale nu te va afecta. Să nu uităm că România se confruntă cu un deficit al balanței comerciale, ceea ce înseamnă că avem mai multe importuri decât exporturi, iar importurile sunt raportate la euro în mare parte. Prin urmare, te-ai putea confrunta cu scumpiri la raft și implicit cu scăderea puterii de cumpărare ca urmare a devalorizării leului.
Ce urmează să se întâmple, mai exact, pe piața valutară? Concret, potrivit sursei citate, 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.
“Pe fondul știrilor pozitive de reducere a prețurilor diverselor tipuri de energie, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România și-a conținut creșterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creștere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii prețurilor energiei este reducerea anticipațiilor inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni”, a explicat vicepreședinte al Asociației CFA România.