10 apr. 2023 | 11:31

Cum te exploatează șeful la locul de muncă: ce arată studiile cercetătorilor

ACTUALITATE
Cum te exploatează șeful la locul de muncă: ce arată studiile cercetătorilor

Loialitatea poate fi o virtute, dar poate fi și o vulnerabilitate. Lucrătorii loiali sunt mai susceptibili de a fi exploatați la locul de muncă de către șeful lor.

Deși managerii tind să prețuiască angajații percepuți ca loiali, un nou studiu arată că aceștia tind să exploateze lucrătorii loiali atunci când atribuie muncă neremunerată sau sarcini suplimentare.

Acești manageri nu sunt neapărat nelegiuiți, notează cercetătorii. Unii pot fi ignoranți, nereușind să înțeleagă rezultatele etice ale deciziilor lor.

Cum îți dai seama că ești exploatat la job, de șeful tău

„Companiile doresc lucrători loiali și există o mulțime de cercetări care arată că lucrătorii loiali oferă tot felul de beneficii pozitive companiilor”, spune autorul principal Matthew Stanley, cercetător postdoctoral la Fuqua School of Business de la Universitatea Duke din SUA.

„Dar se pare că managerii sunt predispuși să-i vizeze pentru practici de exploatare”, afirmă el.

Stanley și colegii săi au recrutat aproape 1.400 de manageri pe internet, pentru a participa la studiu. Managerilor li s-au prezentat diverse scenarii cu un angajat fictiv de 29 de ani, pe nume John.

John lucrează pentru o companie care încearcă să reducă costurile, li s-a spus managerilor. În acest scop, managerii și-au evaluat disponibilitatea de a-i atribui lui John ore și sarcini suplimentare, fără plată suplimentară.

Ei i-au oferit în mod constant lui John mai multă muncă dacă avea o reputație de loialitate, a constatat studiul, indiferent de modul în care cercetătorii au încadrat scenariul.

După ce managerii au citit scrisorile de recomandare despre John, cei care i-au evidențiat loialitatea și-au spus aparent dorința de a-i atribui muncă neremunerată, au descoperit cercetătorii.

Unele cazuri de exploatare sunt mai evidente decât altele, recunosc cercetătorii, și s-ar putea argumenta că munca opțională nu este exploatatoare dacă managerii doar le cer lucrătorilor să o facă, mai degrabă decât să o solicite.

Dar, având în vedere dinamica puterii dintre angajați și manageri, care pot controla accesul la resurse vitale, cum ar fi plata sau asigurările de sănătate pentru lucrătorii lor, cercetările anterioare sugerează că lucrătorii simt adesea că nu pot refuza în siguranță cererile de a-și asuma o muncă suplimentară fără plată.