13 iun. 2023 | 15:55

Cum știi cât cântărește, de fapt, Pământul: experimentul simplu pe care îl poate face aproape oricine

ACTUALITATE
Cum știi cât cântărește, de fapt, Pământul: experimentul simplu pe care îl poate face aproape oricine

Dacă cineva ți-ar cere să cântărești planeta, ai ști cum să faci asta? Cum cântărești, de fapt, ceva pe care stai? Este ca și cum ai cântări cântarul fără a avea încă unul pentru asta.

La sfârșitul anilor 1600, Isaac Newton propunea legea universală a gravitației, potrivit căreia fiecare particulă atrage orice altă particulă din Univers cu o forță determinată de masă și de pătratul distanței dintre centrele obiectelor.

Ai putea calcula greutatea Pământului, având în vedere că știm aproximativ cât de departe suntem de centrul său. Problema era că pe vremea lui Newton nu exista o valoare pentru G, făcând acest lucru imposibil.

Newton credea că măsurarea forței gravitaționale a unui obiect nu este posibilă pentru obiecte mai mici decât planetele și lunile. Cu toate acestea, omul de știință s-a înșelat.

Cunoașterea masei și a densității Pământului este incredibil de utilă pentru astronomi, deoarece îi ajută să calculeze masa și densitatea altor obiecte din Sistemul Solar, pe lângă faptul că ar fi interesant de știut, ca fapt divers.

Experimentul lui Cavendish

În 1772, Societatea Regală a înființat „Comitetul de atracție” pentru a înțelege acest lucru.

Atunci, au fost realizate încercări de măsurare a densității medii a Pământului folosind un munte din Scoția. Echipa a demonstrat că masivul Schiehallion a atras pendulele spre ea. Măsurând mișcarea pendulului și cercetând muntele, ei au putut calcula o densitate aproximativă a Pământului.

În 1797, însă, s-a obținut în sfârșit valoarea lui G, permițându-le oamenilor de știință să calculeze masa Pământului. Reverendul geolog John Michell a analizat această problemă, însă nu a apucat să-și finalizeze studiile, decedând înainte de a găsi un răspuns.

Sarcina i-a revenit omului de știință Henry Cavendish, care a folosit echipamentul lui Michell ca să efectueze experimentul.

Forța gravitațională a Pământului, exercitată asupra bilei mai mici, putea fi măsurată cântărind-o, iar densitatea bilelor era cunoscută deja.

Privind raportului dintre cele două forțe s-a dezvăluit masa Pământului la aproximativ 5.974.000.000.000.000.000.000.000 de kilograme.

Experimentul poate fi urmărit în cele ce urmează.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele