Cum se schimbă comportamentul angajaților atunci când lucrează cu roboți. Fenomen îngrijorător pentru angajatori
Comportamentul angajaților la locul de muncă se schimbă atunci când lucrează cu roboți, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat recent. Fenomenul este îngrijorător pentru angajatori.
Cum se schimbă comportamentul angajaților lângă roboți
Roboții sunt tot mai des folosiți pentru a-i ajuta pe angajați. Însă, un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Berlin a arătat ce efect are utilizarea lor asupra comportamentului salariaților.
În cadrul acestui studiu a fost simulat un scenariu în care participanții au primit sarcina de a verifica plăcile de circuite pentru a găsi eventuale defecte ale acestora.
O jumătate dintre participanți au fost informați că un robot numit Panda a inspectat mai întâi plăcile de circuite. Aceștia au văzut și au putut auzi robotul în timp ce lucra. Apoi, li s-a cerut să evalueze performanța roboților.
„Lucrul împreună poate motiva oamenii să aibă performanțe bune, dar poate duce și la o pierdere a motivației, deoarece contribuția individuală nu este la fel de vizibilă.
Am fost interesați să vedem dacă am putea găsi astfel de efecte motivaționale și atunci când partenerul de echipă este un robot”, a declarat Dietlind Helene Cymek, care a făcut parte din echipa de cercetare.
Rezultatele studiului au arătat că oamenii care lucrează alături de roboți au fost mai predispuși să fie mai leneși.
Deși nu a existat nicio diferență în ceea ce privește timpul petrecut și efortul depus de ambele grupuri de participanți la studiu, cei care credeau că lucrează cu roboții au surprins mai puține defecte mai târziu în timpul sarcinii.
„Lenevirea socială”, observată și în alte studii
În general, conform cercetătorilor, angajații tind să fie mai leneși atunci când lucrează în echipă în comparație cu atunci când lucrează singuri – fenomenul se numește „lenevire socială” sau „social loafing”, în limba engleză.
Inițial, conceptul a fost cercetat în anul 1913 de Max Ringelmann, un profesor francez de inginerie agricolă, care a observat pentru prima dată fenomenul în timpul unui experiment de tragere a unei frânghii.
„Social loafing” poate fi explicat prin faptul că este mai puțin probabil ca angajații să se simtă responsabili pentru rezultatul unei sarcini atunci când lucrează în echipă.
Autorii studiului sugerează că scăderea productivității observată în experimentul lor ar putea fi explicată printr-o „schimbare a motivației în cadrul sarcinilor comune”.
Avertismentul specialiștilor
Un alt studiu, din 2007, a cercetat riscurile asociate referitoare la interacțiunea om-robot în sectorul aviației. Acesta a subliniat faptul că defecțiunile în coordonarea pilot-robot pot duce la erori.
Prin urmare, specialiștii au avertizat că este nevoie de o formare, proceduri și un feedback eficace pentru a asigura utilizarea sigură și eficientă a automatizării la locul de muncă.
Una dintre limitările celui mai recent studiu referitor la comportamentul angajaților la muncă a fost faptul că participanții nu au lucrat direct cu robotul și au știut că sunt supravegheați în cadrul studiului.
Cercetătorii sunt interesați să afle dacă acest fenomen se transpune în situații din viața reală, pentru că acest concept de lenevie socială poate avea consecințe grave, în anumite circumstanțe.