Cum schimbi buletinul în 2023, s-a schimbat legea: acte mai puține pentru noua carte de identitate
Schimbatul buletinului obișnuia să dea bătăi de cap în trecut. Conform noii legi, se pare că totul va fi mult mai simplu de acum încolo, după cum vei afla din acest articol.
Conform OG 12/2023, se va modifica OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor țării noastre, în ceea ce privește modul în care se colectează informații la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor prin folosirea Sistemului Național Informatic pentru Evidența Persoanelor și Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.
Viața ta ar putea deveni un pic mai ușoară cu noul sistem
Mai mult decât atât, sistemul DGEP va fi conectat și alte alte sisteme. Un exemplu este cel gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
„De la momentul în care vom iniția extinderea emiterea cărții electronice de identitate la nivel național, în vara acestui an, cetățeanul (…) nu va mai fi obligat să prezinte certificatele de stare civilă, informațiile relevante fiind preluate din sistemul informatic pentru starea civilă, iar în măsura în care deține o proprietate pentru care există un cadastru, informațiile referitoare la adresa unde urmează să stabilească domiciliul sau reședința urmează să fie preluate prin interoperabilizare din sistemul informatic gestionat de ANCPI”, a declarat chestorul de poliție Cătălin Giulescu.
Așadar, va apărea ceea ce va purta numele de mapa digitală cetățeanului, în care se va salva fotografia, semnătura olografă, dar și alte documente care însumează identitatea persoanei.
În consecință, datele actului de identitate sau dovada de reședință se vor prelua din sisteme informatice sau, după caz, din documentele prezentate în original.
La fel de important este că, atunci când își vor schimba domiciliul, cetățenii nu vor mai trebui să stea la cozi pentru un alt buletin, pentru că acesta nu va mai fi necesar.
Vei avea ocazia să optezi între o carte de identitate clasică sau una electronică, însă trebuie să ții minte că cea clasică nu va mai putea fi folosită, în viitor, în alte țări, ci numai în România.