04 mai 2023 | 08:49

Cum scapi de impozit când îți vinzi locuința sau o donezi, legea este clară: care sunt excepțiile de la regulă

ACTUALITATE
Cum scapi de impozit când îți vinzi locuința sau o donezi, legea este clară: care sunt excepțiile de la regulă

În România, în momentul în care înstrăinezi o casă sau un teren, Codul Fiscal este cât se poate de clar în materie de impozite și taxe pe care le datorezi statului român. Unul dintre principalele criterii de impozitare este perioada în care a fost deținută proprietatea.

Partea interesantă și mai puțin cunoscută este că, în surprinzător de multe situații, poți să scapi de achitarea impozitului către statul român, când vorbim de venituri încasate din transferul proprietăților imobiliare. Principala excepție vizează donația și vânzarea de terenuri și locuințe între soți și rude, chiar și dacă discutăm de grade de rudenie mai îndepărtate.

Codul Fiscal și impozitele din imobiliare

Până la finele lui 2022, în România, exista o excepție de la plata impozitului în situația în care valoarea tranzacției nu depășea 450.000 de lei. Codul Fiscal actualizat vara trecută desființează limita cu pricina și și-a făcut simțite efectele în piață de la începutul acestui an. Din 2023, toți românii care vând o locuință sau un teren trebuie să plătească impozit la stat indiferent de valoarea tranzacției.

Tot în Codul Fiscal actualizat găsești însă o serie de situații în care nu se datorează impozit la transferul dreptului de proprietate asupra unei locuințe sau a unui teren. Cea mai importantă excepție este “dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți”, conform avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, nu se plătește impozit pe venitul provenit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal în cazul în care dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude. Pentru context, rudele de gradul al treilea prin definiție sunt străbunicii, strănepoții, nepoții de frate/ soră și unchii/ mătușile, cele de gradul al doilea – bunicii, nepoții sau frații/ surorile, iar cele de gradul întâi – părinții și copiii.

Dincolo de excepții, impozitarea efectivă se face în două feluri pentru tranzacțiile imobiliare, calculate în funcție de perioada în care ai avut proprietatea, conform sursei citate.

  • 3% – pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
  • 1% – pentru imobilele amintite, deținute o perioadă mai mare de trei ani.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele