27 nov. 2023 | 14:40

Cum să fii mai fericit și mai împăcat cu sine. Oamenii de știință au găsit soluția antidepresie

ACTUALITATE
Cum să fii mai fericit și mai împăcat cu sine. Oamenii de știință au găsit soluția antidepresie

O varietate de activități zilnice este asociată cu mai bunăstare, dar și cu un strop în plus de fericire, conform unui mic studiu realizat de oamenii de știință.

Vezi și: Formula fericirii pe viață: ce să nu faci niciodată și ce te învață cei mai fericiți oameni din lume, finlandezii

Cum să-ți recapeți buna dispoziție, potrivit a ceea ce afirmă oamenii de știință

Atunci când ne gândim la activități care îmbunătățesc starea mentală, ne imaginăm exerciții deliberat intense, cum ar fi alergarea, mersul pe bicicletă sau înotul, însă un studiu recent sugerează că doar vizitarea unei varietăți de locuri diferite este asociată cu o mai mare stare de bine în cazul persoanelor cu depresie sau anxietate.

Publicat în 2022 de către cercetătorii de la Clinica Psihiatrică a Universității din Basel, Elveția, studiul a constatat că oamenii care vizitează mai multe locații diferite se simt mai bine din punct de vedere emoțional și psihologic.

Studiul a fost efectuat înainte de izbucnirea pandemiei și a implicat 106 pacienți cu probleme de sănătate mentală, incluzând tulburări afective, tulburări de anxietate, tulburări de dispoziție, tulburări de personalitate și tulburări obsesiv-compulsive.

Timp de o săptămână, subiecții au purtat un telefon suplimentar pentru a le fi urmărite mișcările cu ajutorul GPS-ului.

De asemenea, au completat mai multe sondaje privind bunăstarea subiectivă, flexibilitatea psihologică și simptomele de sănătate mentală.

Comparând hărțile GPS cu rezultatele acestor sondaje, autorii au descoperit că o mai mare mișcare în spațiu și timp pare să coincidă cu o mai mare stare de bine, chiar dacă simptomele problemelor de sănătate mentală rămâneau în mare parte aceleași.

După cum era de așteptat, acei pacienți cu fobii sau anxietăți legate de părăsirea spațiilor sigure erau puternic legați de o mobilitate mult mai scăzută și o zonă de activitate mult mai mică.

În contrast, niveluri mai ridicate de bunăstare emoțională și, într-o măsură mai mică, flexibilitatea psihologică erau asociate în mod constant cu mai multă mișcare.

Aceste constatări completează un număr limitat de cercetări privind efectele activităților zilnice asupra celor cu probleme de sănătate mentală.

Vezi și: Care este secretul fericirii și cât depinde el de ceea ce cred ceilalți despre noi

Activitatea fizică, esențială pentru psihic

În mod evident, în lumea reală, astfel de date ar putea fi considerate o încălcare a confidențialității pacienților, dar într-un cadru de studiu, permit cercetătorilor să examineze efectele activităților simple care tind să fie trecute cu vederea.

S-a demonstrat că activitatea fizică îmbunătățește semnificativ starea de bine și sănătatea mentală, dar până acum, cea mai mare parte a cercetărilor în această direcție s-a concentrat pe exerciții deliberate.

În prezent, nu este clar cum mișcarea spontană din viața cotidiană afectează pacienții care urmează tratament pentru probleme de sănătate mentală, dar cu siguranță se va afla.

Vezi și: „Am 75 de ani și nu am simțit niciodată durere și teamă”. O pensionară a uimit medicii. Secretul fericirii ei, dezvăluit de analize

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele