20 apr. 2023 | 09:03

Cum să fii mai eficient după weekend: ce spune știința despre creierul nostru într-o zi de luni

ACTUALITATE
Cum să fii mai eficient după weekend: ce spune știința despre creierul nostru într-o zi de luni

Dacă urăști ziua de luni, cu siguranță nu ești singurul. După două zile libere, mulți dintre noi întâmpinăm dificultăți în a ne restabili rutinele și sarcinile de serviciu. Este posibil să ai chiar teamă și anxietate.

În centrul acesteia, productivitatea este măsura a cât de eficient produci un anumit rezultat. Cu cât ești mai productiv, cu atât consumi mai puține resurse pentru a-ți atinge obiectivul principal. În funcție de activitate, acele resurse ar putea fi timp, bani, materie primă și chiar voință. Iar lipsa productivității este una dintre principalele probleme ale vieții moderne.

Odată cu creșterea volumului de activități, decizii, distrageri și alegeri cu care ne confruntăm zilnic, a fi productiv devine din ce în ce mai greu. Astfel că nu îți poți schimba întotdeauna programul sau obligațiile pentru a face zilele de luni mai atrăgătoare, dar este posibil să îți poți „reprograma” creierul să se gândească diferit la săptămâna în curs.

Știința spune că creierul nostru iubește predictibilitatea și rutina. Cercetările au arătat că lipsa rutinei este asociată cu scăderea bunăstării și suferința psihologică. Chiar dacă weekendul anunță un timp relaxat și plăcut, creierul nostru lucrează din greu pentru a se adapta la această schimbare bruscă a rutinei. Vestea bună este că creierul nu trebuie să depună prea mult efort atunci când se adaptează la libertatea și lipsa rutinei din weekend. Cu toate acestea, este o altă poveste când revenim la activitățile mai puțin plăcute, cum ar fi o listă mare de lucruri de făcut luni dimineața.

Astfel, o modalitate de a ne adapta la schimbările de după weekend este introducerea de rutine care durează toată săptămâna și au puterea de a ne face viața mai semnificativă. Acestea pot include vizionarea programului tău TV preferat, grădinăritul sau mersul la sală. Este util să faci aceste lucruri la aceeași oră în fiecare zi.

Așadar, rutinele ne îmbunătățesc sentimentul de coerență, un proces care ne permite să înțelegem puzzle-ul evenimentelor din viață. Când avem o rutină stabilită, fie că este vorba de rutina de a lucra cinci zile și de a ne lua două zile libere sau de a ne angaja într-un set de acțiuni în fiecare zi, viața noastră devine mai semnificativă.

Cum îți păcălești creierul că o zi de luni e aproape la fel de bună ca weekendul

O altă rutină importantă de stabilit este rutina de somn. Cercetările arată că menținerea unui timp de somn constant poate fi la fel de importantă pentru a te bucura de zilele de luni, precum durata somnului sau calitatea acestuia.

Schimbările în tiparele de somn în timpul weekendurilor declanșează o dificultate socială. De exemplu, dormitul mai târziu decât de obicei și mai mult timp în zilele libere poate declanșa o discrepanță între ceasul tău biologic și responsabilitățile impuse social. Acest lucru este legat de un nivel mai ridicat de stres luni dimineața.

Așadar, e indicat să încerci să păstrezi o oră stabilită pentru a merge la culcare și de a te trezi. De asemenea, s-ar putea să vrei să creezi o rutină de 30 de minute de „repaos” înainte de culcare, prin oprirea dispozitivelor digitale și exersând tehnici de relaxare.

Hormonii pot juca, de asemenea, un rol în modul în care ne simțim în privința zilei de luni. De exemplu, cortizolul este un hormon multifuncțional foarte important. Ne ajută corpurile să ne controleze metabolismul, să ne regleze ciclul somn-veghe și răspunsul nostru la stres, printre altele. De obicei, este eliberat cu aproximativ o oră înainte de a ne trezi (ne ajută să ne simțim treji) și apoi nivelul său scade până a doua zi dimineața, cu excepția cazului în care suntem stresați.

Sub stres acut, corpul nostru eliberează nu numai cortizol, ci și adrenalină, pentru a se pregăti de dificultăți. Acesta este momentul în care inima bate repede, avem palmele transpirate și putem reacționa impulsiv. Aceasta este amigdala noastră (o zonă mică de la baza creierului nostru) care ne „deturnează” creierul. Astfel, creează un răspuns emoțional super rapid la stres, chiar înainte ca creierul nostru să poată procesa și să se gândească dacă este necesar.

Dar de îndată ce ne putem gândi – activând cortexul prefrontal al creierului, zona pentru gândirea executivă – acest răspuns va fi atenuat, dacă nu există o amenințare reală. Este o luptă constantă între emoțiile noastre și rațiune. Acest lucru ne poate trezi în miezul nopții când suntem prea stresați sau anxioși.

Nu ar trebui să fie surprinzător atunci că nivelurile de cortizol, măsurate în mostre de salivă ale persoanelor care lucrează cu normă întreagă, tind să fie mai ridicate luni și marți, cu cele mai scăzute niveluri raportate duminica. Ca hormon de stres, cortizolul fluctuează zilnic, dar nu constant. În zilele lucrătoare, de îndată ce ne trezim, nivelurile de cortizol cresc, iar variațiile tind să fie mai mari decât în weekend.

Pentru a combate acest lucru, trebuie să păcălim amigdala, antrenându-ne creierul să recunoască doar amenințările reale. Cu alte cuvinte, trebuie să ne activăm cortexul prefrontal cât mai repede posibil.

Una dintre cele mai bune modalități de a realiza acest lucru și de a reduce stresul general este prin activități de relaxare, în special în zilele de luni. O posibilitate este mindfulness-ul, care este asociată cu o reducere a cortizolului. Petrecerea timpului în natură este o altă metodă – să ieși afară la prima oră luni sau chiar în timpul prânzului poate face o diferență semnificativă în modul în care percepi începutul săptămânii.

Așadar, acordă-ți timp înainte de a-ți verifica telefonul, mail-ul, rețelele sociale și știrile. Este bine să aștepți ca vârful de cortizol să scadă în mod natural, ceea ce se întâmplă la aproximativ o oră după trezire, înainte de a te expune la factori de stres externi.

Urmând aceste sfaturi simple, îți poți antrena creierul să creadă că zilele lucrătoare pot fi (aproape) la fel de bune ca și weekendul. Va fi mai ușor să te întorci, după o navetă epuizantă în traficul de bară la bară, la un birou slab luminat, înghesuit și o căsuță de e-mail cu 578 de e-mailuri care trebuie rezolvate imediat, ieri dacă se poate.