20 sept. 2023 | 16:00

Cum s-a format petrolul de pe Pământ, de fapt. De ce nu poate proveni din dinozauri, vei fi surprins

ACTUALITATE
Cum s-a format petrolul de pe Pământ, de fapt. De ce nu poate proveni din dinozauri, vei fi surprins

Petrolul, „aurul negru” de care omenirea nu se mai satură este produsul unui proces ce a durat, în „pântecele” Pământului timp de milioane de ani. Tot mai mulți oameni cred că el provine din corpurile descompuse ale dinozaurilor preistorici, așa că își imaginează că atunci când fac plinul la mașină preiau și o părticică dintr-un T. Rex, la o adică. Totuși, cum apare petrolul pe care omenirea încă îl folosește cu atâta poftă și ce treabă au dinozaurii cu acest lucru?

Cum s-a format petrolul de pe Pământ, de fapt

Nu se știe exact de ce, dar, ca și în alte teorii ale conspirației ori idei „crețe”, precum cea a „Pământului plat”, tot mai multă lume a început să creadă că petrolul provine, de fapt, din materia organică a miliardelor de corpuri uriașe ale dinozaurilor ce au „făcut legea” pe planetă, până la dispariția lor, acum 66 de milioane de ani, în urma impactului fatal al unui asteroid uriaș cu Terra.

„Din motive necunoscute, ideea că petrolul provine din dinozauri s-a „lipit” de mulți oameni. Dar petrolul provine, de fapt, de la trilioanele de alge și de organisme de tip plancton”, a spus geologul Reidar Muller, de la Universitatea din Oslo, pentru Science Norway.

Pe măsură ce algele și planctonul au murit acum zeci și sute de milioane de ani, ele s-au scufundat pe fundul mărilor, unde s-au acumulat, fiind îngropate de straturi peste straturi de sedimente.

De ce nu poate proveni din dinozauri, vei fi surprins

La un moment dat, după milioane de ani de presiuni uriașe și mediu scăzut în oxigen, algele și planctonul au fost pregătite și s-au transformat în uleiul negru și vâscos pe care-l numim petrol, resursă de care omenirea pare că nu se mai satură, în ciuda amenințării crizei climatice.

Din zona transformării, petrolul s-a infiltrat până în straturile superioare, până când a întâlnit stratul de piatră, de aceea oamenii trebuie să foreze pentru a-l găsi și exploata.

În timp ce dinozaurii marini – ori un T. Rex ale cărui membre superioare nu erau tocmai adaptate pentru înot – s-ar fi putut găsi, după moarte, pe fundul mărilor și oceanelor, este puțin probabil că ei s-au transformat tot în petrol.

Iar acest lucru s-ar datora, în parte, faptului că pentru a converti materia organică în petrol este nevoie de un mediu lipsit de oxigen sau cu foarte puțin oxigen.

În schimb, dinozaurii, odată ce au murit, ar fi devenit, mai degrabă, hrană pentru creaturile acvatice mai mici, care i-le-ar fi dezintegrat țesuturile până la os cu multă vreme înainte să fie acoperiți și îngropați sub vreun sediment.

Dar, pentru unii oameni, probabil că posibilitatea de a-și face plinul la mașină cu „petrol de dinozauri” încă există, cu toate că alții au pus la îndoială însăși existența dinozaurilor.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele