24 mart. 2023 | 16:55

Cum reduci riscurile demenței: sfaturile oamenilor de știință

ACTUALITATE
Cum reduci riscurile demenței: sfaturile oamenilor de știință

Un neurolog de la MIT susține că „rutina” și „disciplina” sunt soluții viabile pentru păstrărea memoriei și prevenirii demenței.

Li-Huei Tsai, un specialist în neuroștiință care studiază boli precum Alzheimer, de la Institutul Picower pentru Învățare și Memorie, crede că are răspunsul pentru una dintre cele mai comune afecțiuni ale creierului.

Soluția este la îndemâna oricui, susține cercetătoarea

Ea a declarat pentru Insider că soluția pentru menținerea funcționării sănătoase a creierului și a memoriei, pe măsură ce îmbătrânești, nu reprezintă un secret pentru nimeni; sau nu ar trebui.

„Cred că oamenii știu, de fapt, ce ar trebui să facă pentru a rămâne sănătoși și pentru a-și păstra memoria”, a spus Tsai.

Ea a mai declarat că sfaturile obișnuite ale experților: exerciții fizice, activitatea socială, intelectuală și menținerea unei diete sănătoase sunt importante în viața noastră. Evident, nu mereu reușim să găsim echilibrul, fiind nevoie de multă voință.

Un studiu recent, publicat în The BMJ, care a luat în calcul aproximativ 30.000 de oameni din China timp de 10 ani, a constatat că cei care au urmat mai mulți „factori ai unui stil de viață sănătos” au avut o scădere a memoriei mai lentă decât cei care nu au făcut-o.

Cercetătorii au analizat mulți dintre aceiași factori pe care Tsai i-a indicat: o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, contact social regulat, activități cognitive și abținerea atât de la fumat, cât și de la alcool.

Tsai lucrează acum la un dispozitiv medical care are scopul de a încetini progresia bolii Alzheimer.

Cercetătoarea a spus că știe că este important să-și mențină rutina chiar și atunci când condițiile sunt mai puțin favorabile.

„Trebuie doar să mă disciplinez cu adevărat”, a spus ea. „De exemplu, fă exerciții în timpul iernii: este, ce-i drept, anevoios să te uiți la temperatura exterioară care este sub zero, plus gheață și zăpadă. Încerc doar să mă disciplinez.”, a concluzionat aceasta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele