13 sept. 2023 | 10:09

Cum „ne ascultă” câinii în somn. Descoperirea care îți arată cât de mult ne seamănă prietenii noștri necuvântători, de fapt

ACTUALITATE
Cum „ne ascultă” câinii în somn. Descoperirea care îți arată cât de mult ne seamănă prietenii noștri necuvântători, de fapt

Începând cu capacitatea de a ne „citi” sentimentele până la limbajul impresionant și înțelegerea numerelor, „puterile” unui câine continuă să îi uimească atât pe cercetători, cât și pe oamenii obișnuiți.

Un mic studiu pilot efectuat pe 13 câini dezvăluie că un lucru interesant. Creierele câinilor care dorm se „trezesc” ca răspuns la alte voci canine și umane, similar cu momentul în care sunt treji.

„Această descoperire este semnificativă în măsura în care este prima dovadă a procesării auditive complexe în timpul somnului la câini”, au scris etologul Huba Eleőd și colegii săi, la Universitatea Eötvös Loránd în lucrarea lor.

Studiul care încearcă să demonstreze asemănările dintre oameni și câini

Câinii participanți la studiu au fost conectați la dispozitive care măsoară răspunsurile potențiale ale undelor cerebrale legate de evenimente diverse. Au fost apoi expuși sunetelor umane și canine în timp ce erau treji, somnoroși sau după ce s-au relaxat complet și au adormit.

Fiecare sunet a fost redat la același volum și a durat aproximativ o secundă. Această abilitate a fost demonstrată și la primate, inclusiv la oameni.

Având în vedere că mamiferele petrec o mare parte din timp dormind, capacitatea de a procesa sunete, chiar și în această stare, a jucat probabil un rol vital în supraviețuire, de-a lungul timpului.

Cât de mult înțelegem în timp ce dormim depinde atât de stadiul de somn în care ne aflăm, cât și de tipul de zgomot pe care îl auzim.

La fel ca noi, câinii se bazează pe somn pentru a-și consolida amintirile și a procesa emoțiile. Felul în care ei dorm s-a schimbat odată cu domesticirea lor și seamănă cu al nostru. De asemenea, sunt afectați de somn superficial și întrerupt la bătrânețe, precum oamenii care suferă de demență.

Deși vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a verifica aceste constatări, descoperirile se adaugă la o listă tot mai mare de asemănări între comportamentul uman și cel canin, explică Eleőd și colegii săi, în lucrarea lor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele