14 aug. 2023 | 09:16

Cum ne-a învățat bomba atomică că rechinii din Groenlanda trăiesc până la 400 de ani

ACTUALITATE
Cum ne-a învățat bomba atomică că rechinii din Groenlanda trăiesc până la 400 de ani

Rechinul din Groenlanda, Somniosus microcephalus, este cea mai longevivă vertebrată de pe planetă, cu o durată de viață despre care se crede că se poate extinde dincolo de 500 de ani. Chiar și la cea mai conservatoare estimare de 272 de ani, bate orice altă specie de pe Pământ – dar modul în care am ajuns să le descoperim longevitatea extremă începe cu bomba atomică.

Îmbătrânirea rechinilor din Groenlanda este dificilă, deoarece le lipsesc țesuturile calcificate eșantionate de cercetători atunci când studiază lucruri, care pot dezvălui vârsta ca inelele de creștere dintr-un copac. Pentru a depăși acest obstacol, cercetătorii dintr-un studiu din 2016 au folosit tehnici de datare cu radiocarbon pentru a investiga lentila oculară a rechinilor din Groenlanda.

Rechinii și vârsta lor înaintată

Lentilele oculare a 28 de rechini femele din Groenlanda au fost studiate pentru a testa nivelul lor de radiocarbon și izotopi stabili, care sunt dictați de dieta mamei rechinului, mai degrabă decât de animalul prelevat. Acest lucru se datorează modului unic în care lentilele pentru ochi rețin unele detalii structurale care au fost prezente în prima zi de viață a rechinului.

„La vertebrate, nucleul cristalinului ochiului este compus din proteine cristaline inerte metabolic, care în centru (adică nucleul embrionar) se formează în timpul dezvoltării prenatale”, au explicat autorii.

„Acest țesut reține proteinele sintetizate la aproximativ vârsta de 0 ani: o caracteristică unică a cristalinului ochiului care a fost exploatată pentru alte vertebrate greu de îmbătrânit”.

Acolo unde apare o explozie atomică, acesta este un fenomen cunoscut sub numele de „pulsul bombei” care a fost identificat ca un indicator al vârstelor animalelor marine datorită modului în care influențează nivelurile de radiocarbon, ca cantități enorme de izotopi radioactivi C-12 și C-14 au fost eliberate în mediu.

„De la mijlocul anilor 1950, radiocarbonul produs de bombe din testele atmosferice ale armelor termonucleare a fost asimilat în mediul marin, creând un „puls de bombă” distinct în cronologiile bazate pe carbon”, au explicat autorii.

„Perioada de creștere rapidă a radiocarbonului este un marcaj de timp bine stabilit pentru validarea vârstei animalelor marine”.

Nivelurile artificial ridicate de radiocarbon au fost încorporate în țesuturile tuturor viețuitoarelor născute după pulsul bombei, acționând ca un biomarker pentru vârstă, deoarece țesuturile animalelor născute anterior arată foarte diferit în termeni de datare cu radiocarbon. Pentru rechinii noștri din Groenlanda, asta însemna că cele mai mari cantități de izotopi radioactivi au fost găsite printre lentilele oculare ale celor mai tineri rechini.

Pentru rechinii mari rămași, modelarea a arătat că durata medie de viață este de cel puțin 272 de ani, deși cei mai mari au fost estimați a fi mai aproape de 335 și 392 de ani. Echipa a estimat, de asemenea, vârsta lor la maturitate sexuală la 156 de ani, ceea ce înseamnă o adolescență foarte lungă.

O parte din motivul pentru longevitatea incredibilă a acestor giganți de adâncime este frigul extrem în care trăiesc. Mediul arctic necesită un metabolism foarte lent, ceva care este asociat cu longevitatea într-o serie de grupuri de animale.