08 feb. 2023 | 11:36

Cum luptă Europa împotriva Rusiei și Chinei. Anunțul făcut de Josep Borell. Toate birourile UE din lume vor avea așa ceva

ULTIMA ORĂ
Cum luptă Europa împotriva Rusiei și Chinei. Anunțul făcut de Josep Borell. Toate birourile UE din lume vor avea așa ceva

Experți în dezinformare vor fi detașați în birourile Uniunii Europene din întreaga lume pentru a contracara relatările false răspândite de actori rău intenționați, inclusiv Rusia și China, a declarat marți cel mai înalt diplomat al blocului.

Borell anunță experți în dezinformare în toate birourile UE

„Toate delegațiile noastre vor fi dotate cu experți în combaterea dezinformării în multe părți ale lumii, pentru ca vocea noastră să fie mai bine auzită”, a declarat Josep Borrell în cadrul unei conferințe publice pe tema dezinformării la Bruxelles.

El a adăugat că, în ultimii ani, cheltuielile Rusiei pentru a-și spori capacitatea de a crea și disemina așa-numitele știri false pentru a-și promova agenda au depășit masiv investițiile europene pentru a contracara astfel de interferențe.

Ca răspuns, a spus el, UE și partenerii de aceeași părere ar trebui să creeze un mod standardizat și interoperabil de a face schimb de date și de analize ale campaniilor de dezinformare străine, dar și să se angajeze mai mult cu autoritățile din întreaga lume pentru a se asigura că vocea UE este auzită.

„Trebuie să abordăm această problemă din punct de vedere politic la cel mai înalt nivel posibil”, a declarat Borrell.

„Să fim mai prezenți, să exprimăm mai bine realitățile, să ne angajăm în diferite limbi și mijloace de comunicare – suntem obișnuiți să vorbim în limba engleză, dar pot să vă spun că există o mulțime de oameni în lume care nu înțeleg engleza, așa că, altfel, trebuie să ne adresăm lor în limba lor.”

„Un instrument crucial al războiului”

Discursul său a fost însoțit de publicarea primului raport privind amenințările de manipulare a informațiilor străine și de interferență al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), în care au fost analizate 100 de incidente de dezinformare detectate între octombrie și decembrie 2022.

Acesta a constatat că ecosistemul rusesc a fost implicat în 88 de cazuri, în timp ce canalele oficiale chineze au fost active în 17 cazuri. Între timp, s-a constatat că actori din cele două țări au operat în comun în cinci cazuri.

Incidentele au prezentat cel puțin 30 de limbi și au avut ca scop principal direcționarea atenției către un actor sau o narațiune diferită sau transferarea vinei asupra altora.

Ei sunt maeștri în acest sens. Ei investesc foarte mult. Se folosesc de mii de oameni și fac acest lucru într-un mod sistematic, permanent și industrializat. Aceasta este o armă”, a declarat Borrell.

Cele mai multe dintre campaniile recente ale Rusiei au încercat să arunce vina pentru invazia sa la scară largă în Ucraina și consecințele acesteia asupra economiei globale și, în special, asupra securității energetice și alimentare, asupra Kievului și a aliaților săi occidentali.

„Bătălia narativă a început cel puțin odată cu pandemia, iar astăzi acest lucru este clar: acest război nu este purtat doar pe câmpul de luptă de către soldați, ci este purtat și în spațiul informațional, încercând să câștige inimile și mințile oamenilor”, a spus Borrell.

„Rusia se folosește de informații, manipulare și interferență ca instrument crucial al acestui război.”