17 iul. 2023 | 14:55

Cum îți menții creierul sănătos: sfaturi utile de la oamenii de știință

ACTUALITATE
Cum îți menții creierul sănătos: sfaturi utile de la oamenii de știință

Într-un videoclip devenit viral, publicat pe TikTok, doctorandă în neuroștiințe, Emily McDonald, a evidențiat câteva lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja creierul de stres.

De altfel, sfaturile pe care le dă ea nu sunt tocmai rele, iar acest lucru a fost confirmat de doi oameni de știință pentru publicația Insider.

Jason Shepherd, profesor asociat de neurobiologie la Universitatea din Utah, și Talia Lerner, profesor asistent de neuroștiințe la Universitatea Northwestern, au spus pentru Insider ce fac pentru a-și menține creierul sănătos.

Obiceiurile care îți mențin creierul sănătos

Un somn bun, de șase până la opt ore, în fiecare noapte, este unul dintre cele mai utile pe care le poți face pentru sănătatea creierului tău.

Somnul ajută creierul să proceseze noi informații, să formeze amintiri, să consolideze concepte și idei noi și să elimine acumularea toxică de proteine.

Shepherd a spus, de asemenea, că face exerciții zilnice pentru a-și menține creierul sănătos. Acestea cresc fluxul de sânge către creier, pentru a-l ajuta să funcționeze optim.

Singurătatea poate dăuna sănătății mintale, emoționale și creierului unei persoane, așa că este important să rămâi conectat cu ceilalți, a spus Lerner, la rândul său.

Expunerea la provocări noi îți poate menține mintea ascuțită și îmbunătăți plasticitatea creierului.

Shepherd practică acest lucru frecvent, călătorind în locuri noi și experimentând alte culturi. De asemenea, îi place să urmeze hobby-uri în afara muncii sale de cercetător și profesor, cum ar fi fotografia. Mai mult, îi place să asculte muzică clasică.

După cum subliniază McDonald în clipul publicat pe TikTok, alimentele procesate au legătură cu declinul cognitiv și subliniază un risc crescut de demență.

„Dacă avi tensiune arterială mare, de exemplu, este posibil să ai un risc crescut de probleme cu creierul, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau demența vasculară”, a mai spus Lerner. „Deci, există multe motive pentru care alimentele foarte procesate sunt dăunătoare pentru tine”, s-a mai spus.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele