17 ian. 2023 | 09:39

Cum își cresc ”averile” tinerii din ziua de azi: în ce investesc, în ce au renunțat să aibă încredere

ACTUALITATE
Cum își cresc ”averile” tinerii din ziua de azi: în ce investesc, în ce au renunțat să aibă încredere

Timp de foarte mulți ani, cei care se pricepeau la bani dădeau sfaturi de investiții în acțiuni. Aceasta era calea tradițională pentru construirea unei averi. Ulterior au venit amatorii de criptomonede, dar între timp, riscurile au devenit mai evidente pentru toate tipurile de investiții. Un lucru este însă sigur, tinerii mileniali nu prea mai au încredere în soluțiile clasice de îmbogățire.

Un sondaj realizat de Bank of America și citat de Gobankingrates atrage atenția asupra unei schimbări de paradigmă în rândul tinerilor cu vârste între 21 și 42 de ani când vine vorba de investiții. Aproximativ 75% dintre ei nu mai cochetează cu acțiuni și sunt convinși că este improbabil să obții o rentabilitate continuă a capitalului doar cu acțiuni și obligațiuni.

Tinerii investitori au alte priorități

Ken Shepard este șeful diviziei de investiții din cadrul Bank of America Private Bank și, în opinia lui, există mai multe motive pentru ca investitorii bogați din generația Z și cea a milenialilor nu mai cred în acțiuni și obligațiuni tradiționale. Principalul argument este că sunt mai ancorați în schimbările din industrie și au o predispoziție sporită în a se adapta la ”ce merge”.

„Dacă te uiți la aceste generații mai tinere și la perioada în care au crescut, se poate vedea că au crescut într-o perioadă cu progrese incredibile, când inovațiile apar aproape lunar, iar cele vechi sunt deja considerate depășite”, a explicat el.  „Au fost crescuți online și ceea ce funcționează azi este grozav, dar mâine poate apărea ceva nou, mai bun. Cred că sunt mult mai rapizi în a îmbrățișa progresul, decât generațiile mai în vârstă”, a adăugat Shepard.

Nu ajută nici faptul că tinerii luați în vizor de această analiză au fost martori la schimbări majore ale pieței, își aduc aminte în detaliu criza din 2008 și, în acest context, nu au neapărat o încredere sporită în acțiuni particular, în bănci în general, pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai și averea.

„Au trecut prin bula tehnologică, prin criza valutară, prin Marea Recesiune, prin tulburările economice create de COVID. Acum, trec prin volatilitatea pe care am văzut-o anul trecut, cu o inflație ridicată și cu conflictul din Ucraina. Cred că toate aceste experiențe au creat un grad de scepticism pe piețele de capital pe care s-ar putea să nu-l fi avut generațiile mai în vârstă”, a spus Shepard.

Revenind însă și la investițiile în care tinerii au încredere, aproximativ 80% dintre sunt amatori de soluții alternative, precum mărfuri, imobiliare, private equity (capital privat) și alte active. Acestea sunt bune mai ales pentru cei care vor să-și facă averi pe termen lung și nu se grăbesc.

„În cazul capitalului privat, este vorba despre o investiție care implică un angajament de 10 până la 12 ani. Deci, dacă sunteți un investitor care are un orizont de timp mai scurt, atunci acest timp ar descalifica un portofoliu care favorizează aceste tipuri de active și se bazează mai mult pe investițiile tradiționale”, spune Shepard.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele