Cum faci economii în România, chiar și atunci când nu prea ai bani. Avertismentul pentru toți românii cu cont bancar
Majoritatea românilor trăiește de pe o zi pe alta, iar acest lucru nu se va schimba prea curând. Ce se poate schimba totuși este evitarea unor crize financiare de dificultate sporită printr-o economisire eficientă.
Pe marginea realități economice la nivel autohton, a vorbit analistul economic Adrian Negrescu într-o intervenție la Antena 3. În contextul respectiv, pentru românii cu bani pe card, expertul a oferit mai multe sfaturi de economisire, dar, mai ales, de a evita devalorizarea banilor.
Ca referință, în momentul în care îți ții banii într-un cont curent la care ai acces în permanență, nu câștigi nicio dobândă, iar în contextul inflației galopante, pierzi bani pe zi ce trece. Nu de alta, dar valoarea reală a banilor se pierde văzând cu ochii, dacă nu cumva îi bagi în titluri de stat. În cel mai rău caz, măcar să-i transferi din contul curent într-unul de economii, într-un depozit bancar.
Ce faci cu banii în România, ca să nu-i pierzi, să-i înmulțești
E clar că realizarea de economii nu reprezintă un sistem facil, având în vedere numărul celor care abia supraviețuiesc în România, dar ar trebui în permanență să ai aceste sfaturi în minte.
„Recomandarea este valabilă doar pentru cei care au cu ce să facă economii. Dacă ai bani de economisit, da, e bine să transferi banii din contul de debit către un depozit la bancă sau titluri de stat sau orice altă modalitate de economisire care să-ți aducă dobândă.
E bine de ştiut că dacă îţi ții banii în contul curent fără să ai niciun fel de dobândă, practic banii aceia își pierd din valoare pe fondul inflației. În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte, indiferent dacă ai sau n-ai de unde”, a declarat Adrian Negrescu într-o intervenție televizată pentru sursa citată.
Foarte important este și un nivel sporit de atenție în momentul în care ți-a intrat salariu. Evită să-i cheltui pe toți în aceeași zi. Încearcă să ai în permanență și niște bani cash deoparte, mai ales într-o țară precum România, în care, mulți ani de acum înainte, vor exista în continuare locuri care nu acceptă tranzacții cu cardul.
„În general, măcar 200 de lei dacă ai de unde să pui niște bani deoparte, ar fi bine să îi ții, și o parte dintre ei să-i păstrezi cash. De ce? Pentru că, din păcate, în România încă funcționează cash-ul. Adică sunt locuri în care te duci cu cardul și nu poți să cumperi nimic.
Deci trebuie să fim foarte atenți în momentul în care primim banii din salariu și să nu ne apucăm să-i cheltuim din prima zi. Acesta este un lucru esențial. Mai este o variantă: dacă ai un venit sigur, dacă ai un salariu sigur, cred că varianta bună ar fi să-ți faci un card de cumpărături, un fel de card de credit cu dobândă zero, cu care să plătești atunci când trebuie, la timp, în așa fel încât să nu să nu prinzi dobândă”, a completat analistul economic.
În mod surprinzător, expertul a recomandat și cardurile de credit, cu condiția să aibă în spate un pic de studiu și discernământ. Nu de alta, dar există în piață „foarte multe oferte de carduri din acestea de credit cu dobândă zero în piață”. Cu acestea „poți să plătești între 7 și 32 de rate pentru tot felul de lucruri, de la produsele alimentare, la produsele electronice și electrocasnice și chiar servicii medicale”.