Cum este făcut kebabul, de fapt. S-ar putea să nu mai vrei să mănânci
Kebabul – sau kebapul – este o mâncare preferată de cei care se întorc acasă, după o noapte de chef în oraș. De fapt, românii sunt mai obișnuiți să comande „șaorma”, chiar când este vorba, de fapt, de kebab. Chiar dacă au aceeași proveniență orientală, cele două preparate sunt, totuși, diferite. Dar poate că ar fi mai bine să fim atenți când comandăm, indiferent dacă vrem un kebab sau „o șaorma cu de toate”.
Cum este făcut kebabul, de fapt
Kebabul și șaorma s-au suprapus în mentalul românilor, foarte puțini știind că, de fapt, este vorba de două preparate diferite, chiar dacă au aceeași origine orientală.
Dar, în cele ce urmează vom vorbi despre kebab – chiar dacă vom comanda tot „o șaorma cu de toate” – un produs ce poate fi de multe tipuri, de la cel din Afganistan, la cel din Israel sau de la cel din Grecia (cunoscut ca „gyros”), până la varianta ce s-a impus și în țara noastră, venită din Turcia, dar pe filieră occidentală.
Renumitul „Doner Kebab” ar trebui, după standardul impus de însăși denumirea lui, să fie făcut doar din carne de miel sau de berbec. Denumirea vine din limba turcă – „ döner kebap” – unde döner” înseamnă „rotire” iar „kebap” înseamnă „carne coaptă”.
Carnea condimentată este gătită, de obicei, pe un rotisor vertical, cu formă de con. Apoi este tăiată în fâșii, pusă într-o lipie, cu salată și sos.
Acest tip de kebab a intrat în Berlinul de Vest prin anii ’70, odată cu emigranții turci. „Carnea” din kebab este, însă, interpretată diferit de fiecare loc în care este servit.
Prestigiosul dicționar Oxford English Dictionary definește acest fel de mâncare ca unul „constând în felii de carne de miel sau berbec, puse, împreună cu ierburi și condimente, pe o tijă verticală”.
De asemenea, Agenția Britanică pentru Standardele Alimentare a subliniat că Doner Kebab ar trebui să conțină doar carne de miel/oaie și că dacă nu, înseamnă că este alt tip de kebab, care ar trebui promovat ca atare.
S-ar putea să nu mai vrei să mănânci
Deci, crezi că vei găsi garantat doar carne de miel într-un kebab? Chestiunea este controversată. Într-o filmare făcută de postul britanic Chanel 4 – și care a divizat opiniile telespectatorilor – expertul criminalist, Jimmy Doherty, a luat mostre de Doner Kabab din diferite locuri și le-a supus unor analize chimice și ADN, scrie IFLScience.
Rezultatul a fost că din nouă porții de kebab testate, doar unul conținea numai carne de miel/oaie. Celelalte aveau carne de pui, vită și porc.
„Din fericire, nu am găsit carne de capră, de măgar, de cal, în niciunul din produse”, a spus Doherty. Filmarea poate fi vizionată la finalul acestui articol.
Prezența cărnii de porc, mai ales, prezintă o problemă pentru consumatorii musulmani sau evrei, care cumpără kebab crezând că este adecvat pentru ceea ce au voie să mănânce, conform religiei lor.
Iar dacă nu te interesează prea mult ce fel de carne mănânci într-un kebab, poate vrei să afli cum este preparată, de fapt, carnea pentru Doner Kebab, lucru ce se poate vedea în aceeași filmare menționată. Poate că provine de la miei/oi, dar nu prea se vede carnea în formă de con.
În fabricile unde se pregătește carnea pentru kebab. procesul începe cu bucățile de carne (adesea resturi din supermarket-uri), care se aruncă într-un tocător mare, unde sunt mărunțite.
Carnea tocată se mută apoi într-o cuvă separată, unde se amestecă cu alte ingrediente – sare, praf de ceapă și proteină din soia (pentru a o afâna). Rezultatul final este o pastă care conține 85% carne de miel/oaie. 5% condimente, 5% agent de umplere și 5% pesmet.
Pesmetul este un ingredient obișnuit și în alte produse din carne, cum ar fi cârnații, burgerii și plăcintele cu carne, deoarece ajută la fixarea culorii și gustului.
Această pastă este, apoi, presată în formă de discuri care sunt puse, unul peste altul, având o tijă metalică în mijloc.
Între straturi, se așază piele de miel, pentru a face ca straturile să se lipească între ele. După aceea, toată această masă este „sculptată” în bine-cunoscuta formă de con și este gata de a fi gătită.
Sună delicios, nu?! Așa că, data viitoare când te întorci acasă de la un chef, ar trebui să te hotărăști dacă vei mai comanda un kebab/o șaorma sau nu, după ce te-ai informat în legătură cu produsul cu care vrei să-ți potolești foamea. Pentru că s-ar putea să nu primești carnea la care te aștepți.