25 iul. 2023 | 15:58

Cum crește sparanghelul. Numeroși oameni nu știu cum arată acesta înainte de a ajunge în magazine 

ACTUALITATE
Cum crește sparanghelul. Numeroși oameni nu știu cum arată acesta înainte de a ajunge în magazine 

Numeroși oameni nu știu cum crește sparanghelul înainte de a ajunge în magazine. Acest aliment reprezintă o sursă bună de nutrienți precum vitaminele K, C și B9 sau acid folic și are numeroase beneficii pentru organism.

Cum crește sparanghelul

Genul Asparagus conține aproximativ 300 de specii, dar cel mai cunoscut este sparanghelul de grădină, care este consumat în mod obișnuit în toată lumea.

Sparanghelul este o legumă erbacee perenă a cărei durată de viață poate ajunge și până la 20 de ani. Potrivit Societății Regale de Horticultură, sparanghelul poate fi cultivat din plante latente numite coroane sau din semințe.

Deși nu este recomandată recoltarea sparanghelului în primii doi ani, după această perioadă inițială sparanghelul poate fi consumat fără probleme în fiecare primăvară, timp de mulți ani. Aceste plante ce seamănă cu niște mici sulițe verzi cresc vertical din pământ și sunt pur și simplu tăiate la bază pentru a fi recoltate.

Plantele de sparanghel pot fi mascule sau femele, dar se spune că plantele masculine produc mai multe ”sulițe” de o calitate mai bună. După recoltare, plantelor le pot crește frunze asemănătoare cu cele de ferigă, după care mor și redevin gata de recoltare în sezonul următor. Plantele femele pot produce chiar și fructe de pădure roșii toamna.

Beneficiile pentru organism ale consumului de sparanghel

Printre beneficiile pentru organism ale consumului de sparanghel se numără îmbunătățirea funcției digestive, datorită conținutului său de fibre. Cele solubile formează o substanță asemănătoare gelului în tractul digestiv și hrănesc bacteriile bune din intestin. Rezultatul este un sistem imunitar puternic și producerea nutrienților esențiali în procesele organismului.

De asemenea, sparanghelul contribuie la reducerea tensiunii arteriale, deoarece conține potasiu. În plus, ajută la pierderea în greutate, pentru că are puține calorii, și este benefic pentru o sarcină sănătoasă, datorită faptului că este o sursă importantă de acid folic, ce este esențial pentru o creștere sănătoasă a fătului, formarea globulelor roșii și producerea ADN-ului.

De altfel, acidul folic este un supliment alimentar recomandat femeilor înainte de concepție, cât și în timpul sarcinii și după naștere.

Pe de altă parte, există unele contraindicații. Persoanele care urmează tratamente ar trebui să întrebe un medic dacă pot mânca sparanghel, mai ales dacă iau anticoagulante.

Altfel, consumul de sparanghel foarte tânăr, la începutul sezonului, poate provoca dermatită de contact pe mâini sau degete sau urticarie de contact ce provoacă umflarea buzelor și mâncărime intensă.