Cum comentează România înfrângerea lui Nehammer în alegerile din Austria. Ce se întâmplă cu aderarea la Schengen
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, susține că o concluzie cu privire la „impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen” în Austria „poate fi trasă ușor”, după înfrângerea suferită de către Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer, cel care, la 8 decembrie 2022, a blocat aderarea României la Schengen.
Reacția României la alegerile regionale din Austria
„Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral”, a spus, luni, Bogdan Aurescu.
Ce trebuie să facă autoritățile de la București
Potrivit șefului diplomației române, „cel mai important” este ca autoritățile de la București să continue „dialogul constructiv” și toate demersurile începute cu Austria, Aurescu amintind de discuția președintelui Klaus Iohannis cu omologul austriac Alexander Van der Bellen, precum și de retrimiterea ambasadorului României la Viena, Emil Hurezeanu, care a fost „un gest de deschidere apreciat de partea austriacă”.
Avantaj pentru aderarea la Schengen?
Întrebat dacă rezultatul alegerilor regionale din Austria poate schimba poziţia guvernului de la Viena privind aderarea României la Schengen, ministrul de Externe a răspuns că „este o evaluare pe care autorităţile de la Viena trebuie să o facă”.
„Repet, nu vreau să comentez foarte mult aceste rezultate, pentru că nu este potrivit din această poziţie de ministru de Externe să fac acest lucru. Dar, după cum ştiţi, noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv. De asemenea, am arătat foarte clar că poziţia României este una de susţinere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene, măsuri care să combată migraţia ilegală, să facă frontierele externe ale Uniunii Europene mai sigure chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce priveşte imigraţia ilegală din Austria şi lărgirea spaţiului Schengen cu România şi, respectiv, Bulgaria”, a explicat oficialul român.
Reamintim că, la alegerile din Austria Inferioară, desfășurate duminică, partidele tradiționale, cel conservator ÖVP și cel al social-democraților SPÖ, au suferit înfrângeri istorice, în timp ce extrema-dreaptă a câștigat teren.