Cum arată un creier în imaginile captate de cele mai moderne aparate RMN. Detalii fără precedent. Foto
Un creier a fost scanat cu cele mai moderne aparate de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Imaginile sunt de 64 de milioane de ori mai clare decât permite tehnologia actuală și dezvăluie detalii fără precedent.
Cum arată un creier în cele mai clare imagini de până acum
O echipă de cercetători din Carolina de Nord, Tennessee, Pennsylvania și Indiana a folosit un scaner RMN de mare putere ce oferă cele mai clare și detaliate imagini, dezvăluind detalii despre organizarea și conectivitatea creierului unui șoarece.
După ce au scanat creierului unui șoarece în detalii fără precedent, oamenii de știință au produs o altă imagine folosind o metodă cunoscută sub numele de microscopie cu foiță de lumină. Aceasta a permis echipei de savanți să vizualizeze structura internă și conexiunile din creier în detalii tehnicolor.
Scanările colorate arată schimbările survenite în conexiunile creierului pe măsură ce acesta îmbătrânește. Acestea ilustrează și modul în care anumite regiuni specifice ale creierului, cum ar fi cea implicată în memorie, se schimbă mai mult decât restul creierului unui șoarece.
Un pas înainte în cercetare
Echipa a fost condusă de cercetătorii de la Centrul pentru microscopie in vivo de la Universitatea Duke, iar aceste imagini reprezintă punctul culminant a patru decenii de cercetare.
Oamenii de știință speră ca în viitor să scaneze astfel creierul uman pentru a depista din timp eventualele probleme de sănătate și pentru a descoperi tratamente pentru boli neurologice cum ar fi Alzheimer.
În prezent, cele mai multe aparate RMN folosesc magneți de 1,5 până la 3 Tesla. Tesla este unitatea de măsură a câmpului magnetic total care trece printr-o anumită zonă. Cu cât scorul Tesla este mai mare, cu atât mai puternic este magnetul, potrivit Daily Mail.
Însă, cercetătorii care au realizat cele mai recente scanări au folosit un magnet de 9,4 Tesla, precum și un set special de bobine de 100 de ori mai puternice decât cele din aparatele RMN clinice.
Pentru a ajuta la generarea imaginii creierului, aceștia au folosit un computer de înaltă performanță echivalent cu aproape 800 de laptopuri care lucrează toate în același timp pentru a obține imaginea unui creier.