17 mai 2023 | 16:03

Cum arată Titanicul, la mai bine de 100 de ani de la tragedie. Cele mai clare imagini de până acum. „Acesta este un mormânt”. Foto

ULTIMA ORĂ
Cum arată Titanicul, la mai bine de 100 de ani de la tragedie. Cele mai clare imagini de până acum. „Acesta este un mormânt”. Foto

Au fost publicate cele mai clare imagini de până acum cu Titanicul, la mai bine de 100 de ani de la tragedie. Experții speră ca acestea să ajute la elucidarea mai multor enigme legate de ceea ce s-a întâmplat în noaptea fatidică din aprilie 1912.

Titanicul, în cele mai clare imagini din ultimii 100 de ani

La peste un secol de la tragedie, experții au folosit mii de imagini digitale pentru a crea o reconstrucție 3D a epavei Titanicului, care se află acum la 350 de mile marine în largul coastelor din Newfoundland, Canada.

Imaginile dezvăluie epava mai detaliat ca niciodată. Pot fi văzute inclusiv urmele de rugină de pe prova navei, numărul de serie de pe o elice și o gaură deasupra locului unde se afla odinioară scara mare.

Noile imagini prezintă Titanicul aproape ca și cum ar fi fost recuperat din apă, deși acest lucru nu se va întâmpla niciodată, pentru că epava este atât de fragilă încât s-ar dezintegra la orice mișcare. De altfel, epava ar putea dispărea complet în următorii 40 de ani.

„Sper din tot sufletul că nu vor încerca niciodată să ridice o parte din el. Sper că își vor aminti că acesta este un mormânt – un mormânt al 1.500 de oameni care nu ar fi trebuit să moară niciodată, și nu cred că ar trebui să te duci acolo și să jefuiești morminte și mă opun cu tărie acestui lucru.”, spunea supraviețuitoarea britanică Eva Hart, cu puțin timp înainte de a muri în 1996.

Titanicul s-a rupt în două chiar înainte de a se scufunda definitiv în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912, iar acum două părți ale navei, prova și pupa, se află la o distanță de 2.600 de metri. Ambele jumătăți sunt înconjurate de un câmp de resturi format din bucăți de metal, piese de mobilier, sticle de șampanie nedeschise și chiar pantofi ai pasagerilor.

Cum arata Titanicul, la mai bine de 100 de ani de la tragedie. Cele mai clare imagini de pana acum. „Acesta este un mormant”

Evapa Titanicului, reconstruită 3D

Cum au fost obținute cele mai detaliate imagini cu Titanicul

Imaginile au fost obținute după ce compania Magellan Ltd a trimis submarine pentru a cerceta toate părțile epavei, care se află la o adâncime de aproximativ 3.900 de metri. Submarinele au petrecut mai mult de 200 de ore în apă, luând 700.000 de imagini din toate unghiurile navei pentru a o reconstrui 3D.

Cartografierea navei în adâncuri face ca aceasta să pară golită de toată apa, ceea ce permite să se vadă mai ușor ceea ce a rămas din ea în detalii mai clare.

Imaginile mai arată că pupa, partea din spate a navei, este distrusă după ce a lovit fundul oceanului și încă se rotește în sens invers acelor de ceasornic. Prova în formă de V este mai ușor de recunoscut, cu balustrade, deși o mare parte din ea este îngropată sub pământ din cauza forței impactului.

Experții speră ca noile imagini să ajute la noi descoperiri

Transatlanticul de lux – deținut și exploatat de compania britanică White Star Line – s-a scufundat în mod tragic în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912, în urma unei coliziuni cu un aisberg în Oceanul Atlantic, ucigând aproximativ 1.517 dintre cei 2.224 de oameni aflați la bord. Experții speră ca noile imagini să ajute la găsirea unor explicații despre cum a avut loc tragedia.

„Există încă întrebări, întrebări de bază, la care trebuie să se răspundă în legătură cu nava. (Modelul este, n.r.) unul dintre primii pași importanți pentru a conduce povestea Titanicului către o cercetare bazată pe dovezi – și nu pe speculații”, a declarat pentru BBC analistul Parks Stephenson, specialist în Titanic, conform Daily Mail.

Specialistul a mai spus că încă nu înțelegem cu adevărat totul despre coliziunea Titanicului cu aisbergul, așa că noile imagini ar putea ajuta la dezvăluiri suplimentare. „Nici măcar nu știm dacă l-a lovit pe partea de tribord, așa cum se arată în toate filmele”, a precizat el.

Construit de compania Harland and Wolff din Belfast între 1909 și 1912, RMS Titanic a fost cea mai mare navă pe linia de plutire din vremea sa. Deținută și operată de White Star Line, nava de pasageri a pornit în călătoria sa inaugurală de la Southampton la New York la data de 10 aprilie 1912.

Transatlanticul a făcut două opriri scurte în drumul său către traversarea planificată a Atlanticului – una în portul francez Cherbourg, iar cealaltă în portul Cork, Irlanda, unde nave mai mici au transportat pasagerii la bord și i-au coborât.

La data de 14 aprilie, Titanicul a lovit un aisberg în jurul orei locale 23:40, generând șase deschideri înguste în corpul de tribord al navei, despre care se crede că s-au produs ca urmare a ruperii niturilor din carenă.

Epava a fost localizată abia la data de 1 septembrie 1985, o descoperire ce a ținut prima pagină a ziarelor din toată lumea. Noile imagini vor face obiectul unui documentar realizat de Atlantic Productions.