04 mai 2023 | 16:16

Cum arată jeleul ochi care a provocat moartea elevei din Cluj. Primele explicații date de directoarea școlii

ULTIMA ORĂ
Cum arată jeleul ochi care a provocat moartea elevei din Cluj. Primele explicații date de directoarea școlii

Directoarea Școlii Gimnaziale din Geaca, Maricela Heresteșan, a venit, joi, cu primele explicații legate de incidentul în care a fost implicată fata de 14 ani care a murit zilele trecute după ce s-a înecat cu un jeleu. Aceasta a spus că în Regulamentul Intern al școlii scrie negru pe alb că elevii nu au voie cu drajeuri, gumă sau jeleuri. După cum scrie și publicația locală GherlaInfo, copila ar fi cumpărat „jeleul-ochi” de la un magazin aflat la doar două minute de unitatea de învățământ.

Jeleul cu care s-a înecat copila de 14 ani seamănă cu o minge de golf și este extrem de cunoscut printre elevi și se găsește în orice magazin.

Jurnalist: Cu așa ceva s-a înecat?

Directoare: Da. Nu știam ce este acel ochi. Am luat și eu dintr-un magazin. Noi în Regulamentul Intern ca elevii să nu folosească gumă, drajeuri și chiar am avut o ședință cu părinții în care i-am rugat să-i verifice din nou și să nu le dea bani pentru dulciuri, ci să le pună un sendviș.  Regulamentul Intern a fost prezentat la începutul anului școlar. Este prezentat de diriginți.

Directorul Școlii Gimnaziale din Geaca, Maricela Heresteșan, a explicat azi pentru presa locală că angajații școlii au făcut tot ce au putut pentru a o salva pe copilă.

„Am făcut toate procedurile necesare, am anunțat și Inspectoratul Școlar. Am făcut tot posibilul în acel moment, fetița nu a căzut, nu a dat cu capul. Am anunțat medicul de familie, am sunat la 112. Am știut din prima că s-a înecat. Nici nu  căzut, mai era cu o fetiță și ne-a spus că Teodora s-a înecat cu un jeleu”, a mai spus directoarea.

Aceasta a refuzat să spună dacă profesorii i-au acordat primul ajutor sau dacă au aplicat metoda Heimlich, însă a spus că angajații școlii vor participa în viitor la cursuri de prim ajutor. Ea mai spus că profesorul care era de serviciu pe școală a sunat imediat după medicul de familie din comună, iar de la apel până la sosirea acestuia au trecut doar 3 minute. La fel de repede a venit și primul echipaj de salvare, însă acesta nu a avut medic.

Ulterior copila a fost transportată la un spital din Cluj, însă după aproape o săptămână de comă profundă aceasta a murit.

Atât Inspectoratul Școlar, cât și poliția a deschis o anchetă.

„Sunt toate procedurile în acest moment îndeplinite pentru toate autoritățile vizate: Inspectorat, ISU, IPJ, unitate de învățământ. Da, fetei i-au fost acordat primul ajutor. Am făcut și o informare spre Ministerul Educației în care am spus punctual, cronologic, toate forțele intervenite pe ore, pe circuit, pe timpul de intervenție”, a spus săptămâna trecută Amalia Gurzău, inspectorul școlar, pentru Playtech.ro.