Cum ar putea Putin să oprească internetul pe întreaga planetă. Analiștii spun că sunt șanse mari să o facă
Este ușor să ne imaginăm internetul ca pe un fenomen eteric, imaterial. Ne petrecem zilele conectându-ne la internet și stocându-ne datele în „cloud”, presupunând că informațiile noastre sunt în siguranță în timp ce trec dintr-o parte a lumii în alta.
Închide Putin internetul?
Din păcate, majoritatea acestor percepții sunt greșite. Rețeaua globală de care depindem atât de mult este alarmant de fizică și eminamente vulnerabilă. Potrivit mareșalului Edward Stringer, fost director de operațiuni al Ministerului britanic al Apărării, 95% din tot traficul internațional de date trece printr-un număr mic de cabluri submarine.
Este vorba despre aproximativ 200 de cabluri, fiecare având grosimea unui furtun de grădină și fiind capabil să transfere aproximativ 200 de terabytes pe secundă.
Această rețea foarte fizică procesează tranzacții financiare în valoare de aproximativ 10 trilioane de dolari în fiecare zi. După cum explică Stringer, în ultimii 20 de ani, Rusia a investit masiv în sisteme capabile să atace această rețea de cabluri subacvatice.
Kremlinul dispune astăzi de o flotă de submersibile sofisticate fără pilot, concepute special în acest scop. La fel și China. O escaladare de amploare a conflictelor armate ale Rusiei ar putea foarte bine să includă un atac împotriva sistemelor de cabluri submarine.
Aceasta nu este o amenințare ipotetică. Recent, în octombrie 2022, un cablu submarin care lega Insulele Shetland de restul lumii a fost întrerupt în două puncte. Cu câteva zile înainte, o navă rusă de „cercetare științifică” a fost detectată în zonă. Din păcate, este imposibil de dovedit că Rusia a tăiat cablul.
De fapt, de cele mai multe ori, întreruperile se datorează accidentelor cu bărci de pescuit sau evenimentelor seismice de pe fundul mării. Chiar și așa, coincidența a îngrijorat foarte mult agențiile de securitate ale puterilor occidentale, care au perceput incidentul ca pe un avertisment din partea Kremlinului.
Un alt eveniment relevant a fost decizia luată în februarie 2023 de cele mai mari două companii de telecomunicații din China, care au decis să se retragă din consorțiul internațional care dezvoltă o rețea de cabluri submarine de 19.200 de kilometri care leagă Asia de Sud-Vest și Europa de Vest.
Impact devastator
Impactul unui atac coordonat împotriva acestor cabluri submarine ar fi incalculabil. Un astfel de atac ar paraliza comerțul global, sectorul bancar și financiar, telemunca, ca să nu mai vorbim de industriile tehnologiei și comunicațiilor în ansamblu și ar declanșa probabil o recesiune globală instantanee.
Dar impactul ar merge mult mai departe. Lanțurile de aprovizionare din secolul XXI depind de transferul constant de date pentru a coordona livrarea de bunuri și livrări.
Astfel de scenarii nu trebuie ignorate, mai ales că în largul mării domnește anarhia. Tratatele internaționale existente nu acoperă în mod satisfăcător cazul cablurilor submarine.
Acest lucru este emblematic pentru un sistem global care – în ciuda faptului că este de o importanță publică critică – nu este protejat în mod adecvat nici fizic, nici juridic. Până în prezent, puterile maritime s-au abținut de la atacuri la scară largă asupra infrastructurii submarine.
Aceasta deoarece atacarea cablurilor și a conexiunilor submarine ale unui adversar ar provoca represalii costisitoare. Dar echilibrul actual este instabil și este în mod inerent susceptibil la perturbări care ar putea destabiliza sistemul mondial peste noapte.