Cum ar putea pânza de păianjen să revoluționeze medicina. „Niciun alt material nu o întrece”
Pânza de păianjen ar putea să revoluționeze medicina, conform unui om de știință care a explicat că proprietățile acesteia o fac să întreacă orice alt material natural sau creat de oameni.
Proprietățile pânzei de păianjen
Potrivit omului de știință James O’Hanlon, proprietățile pânzei de păianjen sunt miraculoase. Aceasta poate absorbi mai multă energie decât kevlarul, una dintre cele mai importante fibre sintetice dezvoltate până în prezent, cu care specialiștii produc veste antiglonț. În plus, poate reveni la forma inițială fără să-și piardă elasticitatea.
Nu există niciun material mai rezistent decât pânza de păianjen realizat de nicio altă ființă și nimic din ceea ce a fost făcut de oameni nu se apropie de proprietățile acesteia, potrivit omului de știință, care a scris un articol în The Guardian.
În 1990, oamenii de știință au secvențiat prima genă a pânzei de păianjen. Până în 1997, savanții au inserat aceste gene în celule E. coli și au produs pânză artificială în laborator. La intrarea în noul mileniu, lucrurile au luat o întorsătură stranie iar în 2002 cercetătorii au anunțat că au cultivat pânză de păianjen în interiorul unor celule mamare.
La începutul anilor 2000, antreprenorii Nicholas Godley și Simon Peers au produs două piese de îmbrăcăminte strălucitoare de aur făcute din pânză de păianjen. Țesutul mătăsii de păianjen este încă extrem de prohibitiv din punct de vedere al costurilor.
Pânza de păianjen, un material ce ar putea revoluționa medicina
În prezent, câteva companii de biotehnologie se concentrează pe folosirea E. coli și a viermilor de mătase modificați genetic. Din nefericire, acest lucru nu a dus încă la obținerea de textile de pânză de păianjen la prețuri accesibile.
În 2019, compania de biotehnologie Spiber a colaborat cu The North Face pentru a lansa primele haine din mătase de păianjen „disponibile în comerț”. Aceștia au produs 50 de geci disponibile doar pentru cei câțiva norocoși care au câștigat o loterie ce le-a oferit privilegiul de a cumpăra o astfel de piesă, la prețul de 1.400 de dolari.
Vestele antiglonț din pânză de păianjen nu s-au concretizat niciodată. Rezistența mătăsii este legată de elasticitatea sa, astfel că, deși plăcile de mătase artificială pot opri un glonț, glonțul respectiv ar fi la jumătatea trunchiului în momentul în care s-ar opri.
În prezent, atenția cercetătorilor este îndreptată către aplicații mai delicate ale pânzei artificiale de păianjen – pentru grefe de piele mai puternice, acoperiri hipoalergenice pentru implanturi chirurgicale și acoperiri organice pentru alimente perisabile.