Cum ar putea fi stopată boala Alzheimer. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu mentolul
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/10/Cum-ar-putea-fi-stopata-boala-Alzheimer.-Descoperirea-fascinanta-a-cercetatorilor-legatura-cu-mentolul.jpg)
Boala Alzheimer este una dintre cele mai grave afecțiuni neurodegenerative, iar efectele ei apasă teribil atât asupra bolnavilor, cât și asupra familiilor acestora. Dar un studiu recent a arătat o legătură fascinantă între mirosul de mentol și stoparea degradării creierului și a capacităților cognitive asociate, de regulă, cu respectiva boală.
Descoperire fascinantă despre boala Alzheimer
Ceva absolut ciudat a indicat un studiu realizat recent: șoarecii cu boala Alzheimer și-au îmbunătățit capacitățile cognitive după ce au inhalat mentol. Se pare că acest compus chimic poate stopa unele deteriorări ale creierului ce sunt asociate cu această boală.
În mod particular, cercetătorii au remarcat o scădere a nivelului de proteine interleukin-1-beta (IL-1β), ce ajută la reglarea răspunsului organismului la procesele inflamatorii – un răspuns ce poate oferi protecție naturală, dar care, dacă nu este controlat în mod adecvat, poate crea probleme serioase.
Citește și: Legătura bizară dintre igiena dentară și demență: ce au descoperit oamenii de știință
Echipa ce a realizat studiul publicat în aprilie 2023 în Frontiers in Immunology, spune că acest lucru arată potențialul unor anumite mirosuri de a fi folosite în terapiile pentru boala Alzheimer.
Ce legătură are mentolul
Dacă am putea afla modul în care aceste miresme anume influențează răspunsul sistemului imunitar, am putea îmbunătăți semnificativ metodele de tratare a afecțiunii.
„Ne-am concentrat pe rolul sistemului olfactiv în sistemul nervos central și cel imunitar și ni s-a conformat că mentolul este un imunostimulator, cel puțin în testele pe animale”, a spus imunologul Juan José Lasarte, de la Centrul pentru Cercetarea Aplicațiilor în Medicină din Spania.
„Dar, în mod surprinzător, am observat că o scurtă expunere la această substanță timp de 6 luni previne declinul cognitiv la șoarecii cu boala Alzheimer și, ceea ce este și mai interesant, îmbunătățește abilitățile cognitive la șoarecii tineri sănătoși”, a adăugat Lasarte.
Citește și: Vaccin pentru Alzheimer: Descoperirea care ar putea schimba totul în lumea medicală
Astfel, în cazul testelor pe șoareci, o cură de 6 luni cu mentol a fost suficientă pentru a opri deprecierea cognitivă și a capacităților memoriei. În plus, mentolul a părut să forțeze proteina IL-1β să revină la nivelul normal din creier.
Legătura mirosurilor cu boala Alzheimer
Când cercetătorii au redus în mod artificial numărul de limfocite T (Treg cells), cunoscute pentru rolul lor în optimizarea funcționării sistemului imunitar, au fost observate unele efecte asemănătoare celor din cazul proteinei IL-1β. Acest lucru poate deschide noi perspective de tratament pentru boala Alzheimer, pe viitor.
Oamenii de știință au stabilit deja numeroase legături între anumite mirosuri și sistemul nostru nervos și imunitar. Acestea interacțiuni sunt dificil de înțeles pe deplin, dar știm deja că sistemul nostru olfactiv influențează puternic creierul.
Anumite mirosuri pot declanșa anumite răspunsuri în creier, ducând la reacții chimice ce afectează memoria, emoțiile și nu numai.
În acest sens, numeroase afecțiuni legate de sistemul nervos central – precum boala Alzheimer, Parkonson și schizofrenia – sunt însoțite adesea de pierderea mirosului.
Totuși, sunt multe teste de făcut în continuare, până când rezultatele obținute pe șoareci vor fi validate și în cazul oamenilor.