20 oct. 2023 | 17:27

Cum a încercat sora lui Mihai Eminescu s-o pună într-o lumină proastă pe Veronica Micle. Ce motive a avut Henrieta Eminovici, de fapt [VIDEO]

ACTUALITATE
Cum a încercat sora lui Mihai Eminescu s-o pună într-o lumină proastă pe Veronica Micle. Ce motive a avut Henrieta Eminovici, de fapt [VIDEO]

Imediat după externarea din Sanatoriul de la Mănăstirea Neamț, în urma celei de-a doua crize, Mihai Eminescu a locuit la sora sa, Henrieta, la Botoșani, ceea ce a dus la noi complicații suplimentare și nedorite pentru poet.

Vezi și: Copilul ”din flori” al lui Mihai Eminescu: cine ar fi fost, de ce nu-l știu românii

rivalitate veronica micle si sora lui mihai eminescu

Colaj Veronica Micle și Mihai Eminescu – fotografii de arhivă

Henrieta era, la rândul său, bolnavă

Henrieta era, la rândul ei, grav bolnavă, iar amintirile contemporanilor dezvăluie relația poetului cu aceasta, care l-a îngrijit cu devotament în ultimii săi ani de viață, dar și situația Veronicăi Micle, iubita eternă a poetului. Oamenii își aminteau, la vremea respectivă, despre ea că era o femeie frumoasă, înaltă, blondă și foarte expansivă.

Maria I. Găvănescu scria, în Convorbiri Literare (1942), că s-ar fi întâlnit de multe ori cu fiica sa, Virginie Micle Gruber, și remarca asemănarea dezastrului din viața mamei și a fiicei. Virginie era, la rândul său, de statură mică, blondă, plină de vitalitate, și ea, la fel ca mama ei, scriitoare.

Potrivit aceluiași autor, Henrieta vorbea des despre fratele său, Mihai, despre nenorocirea lui și despre „Bălăuca”, porecla pe care i-o dăduse Veronicăi Micle. „Bălăuca” reprezenta cauza supremă de neliniște a Henrietăi, femeia temându-se că îl va seduce și îl va îndepărta de casă pe fratele ei.

Mihai Eminescu locuia cu sora sa Henrieta în acea perioadă, iar aceasta făcea tot ce era posibil pentru a-l ajuta să-și recapete sănătatea, dar, potrivit unora, ar fi avut motive suplimentare pentru care făcea asta.

Vezi și: Mihai Eminescu, „geniul nebun”. Cine era cu adevărat poetul: izbitor de frumos și cu o voce care te hipnotiza

rivalitate veronica micle si sora lui mihai eminescu 3

Henrieta Eminovici, sora poetului Mihai Eminescu – fotografie de arhivă

Banii, motiv de dispută

Henrieta considera că Veronica Micle avea o influență distructivă asupra fratelui său, Mihai. Cu amărăciune, ea menționa că Veronica era o femeie prea cochetă și nu neaparat potrivită pentru Mihai, care ar fi avut nevoie de o parteneră statornică și liniștită.

La rândul său, Mihai Eminescu era profund absorbit de iubirea sa pentru Veronica Micle, devenind total indiferent față de familia sa. În anul 1888, Mihai Eminescu s-a simțit mai bine și a plecat din Botoșani. Acest lucru a stârnit, evident, invidia Henrietei, cea care o considera vinovată pe Veronica pentru deciziile fratelui său.

Eminescu s-a mutat la București și a hotărât să se căsătorească cu Veronica Micle, spre marea dezamăgire a surorii sale, cea care mai târziu avea să afirme că Eminescu s-ar fi lăsat înșelat de Veronica Micle și că a plecat pentru a se căsători cu aceasta.

Henrieta, care era bolnavă și oloagă, s-ar fi folosit de boala fratelui său pentru a obține foloase financiare și sprijin de la persoane bine intenționate care ar fi venit în ajutorul lui Eminescu, cât acesta ar fi fost bolnav.

În scrisorile către diverse persoane, Henrieta s-ar fi plâns că nu primește suficienți bani, deși ea și Eminescu au primit sprijin financiar de la diverse persoane, printre care se numără Emilia Humpel, Adela Andrei, Maria Harkas, Luisa Weitsecker, Cornelița Emilian, precum și diverse domnuri precum N. Culian, Const Mille, A. C. Cuza, Ant. Sc. Savul, I. N. Roman, W. Humpel, M. Pompiliu, C. Arhim și alții.

De asemenea, Henrieta a beneficiat de un venit obținut de la o moștenire lăsată de tatăl lor, Gheorghe Eminovici. Ea ar fi încercat să manipuleze situația pentru a obține mai mult ajutor financiar și pentru a-și promova propria cauză.

Ar fi recurs chiar la a inventa minciuni despre o chitanță fictivă care sugera că Eminescu i-ar fi cedat pensia sa Veronicăi Micle și ar fi angajat autoritățile locale din Botoșani pentru a trece pensia poetului pe numele său.

În ciuda tuturor acestor tensiuni și dificultăți, Veronica Micle ar fi fost, totuși, o susținătoare fidelă a lui Eminescu cât timp acesta a fost bolnav, iar poetul i-a dedicat chiar o poezie în semn de recunoaștere pentru ajutorul său necondiționat.

Vezi și: Când ar fi murit Mihai Eminescu, de fapt: toată lumea știe 15 iunie, dar e greșit

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele